
Rozbijanie jajek o bok miski to powszechny błąd! Nikt nie chce wyczuć chrupania skorupek w jajecznicy. Jajko lepiej rozbijać, uderzając solidnie o płaską powierzchnię, taką jak blat.

Zdaniem szefów kuchni pomijanie śmietanki podczas przyrządzania jajecznicy to błąd. Bez niej potrawa może się stać zbyt sucha. Warto dodać trochę śmietanki, która sprawi, że jajka będą bardziej aromatyczne. Dobry stosunek śmietanki do jajka, to zdaniem ekspertów jeden do pięciu.

Wiele osób wyłącza palnik za późno. To błąd. Gdy jajecznica nabierze intensywnego żółtego odcienia, można zdjąć ją ze źródła ciepła i ułożyć na talerzu.

Częstym błędem popełnianym przez ludzi jest rozbijanie jajek prosto na patelnię. Ubijanie jajek jest zdaniem ekspertów kluczowym krokiem w przygotowaniu doskonałej jajecznicy. Warto poświęcić trochę czasu na ubijanie jajek, zanim trafią one na patelnię. Ubijanie pomaga wtłoczyć powietrze do jajek i sprawia, że jajecznica jest bardziej puszysta.