
Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Są nie tylko bardzo popularne, ale to również jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. Jajka to świetny dodatek, można też z niego przyrządzić mnóstwo pysznych potraw, wśród nich między innymi jajecznicę. Jednak wiele osób popełnia błędy, robiąc jajecznicę.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas robienia jajecznicy. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

Błędy w przyrządzaniu jajecznicy można popełnić jeszcze zanim się rozbije jajka. Jeśli jajka nie są przechowywane prawidłowo w lodówce, cała reszta będzie na nic. Jaja kupione w sklepie najlepiej przechowywać w kartonikach. Świeże jajka od gospodarza czy sąsiada także powinno się przechowywać w kartonach. Jajka mogą przez skorupki wchłaniać zapachy z innych produktów spożywczych. Jeśli nie są przechowywane w kartonie, lepiej trzymać je z dala od silnie pachnących produktów. Ponadto jajka należy przechowywać w głównej części lodówki, ponieważ temperatura bocznych drzwi jest dla nich zbyt wysoka.

Jajecznicę bardzo łatwo jest przypalić. Zamiast wysokiej temperatury na patelni, lepiej utrzymywać średnio-niską, aby mieć pewność, że jajka się nie przypalą i nie zetną zbyt szybko. Eksperci radzą, by rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodać łyżkę miękkiego masła a następnie jajka jeszcze zanim całe masło się rozpuści. Następnie delikatnie i powoli mieszać łopatką.

Wiele osób popełnia błąd przyprawiając jajecznicę zbyt wcześnie. Dodanie soli przed procesem gotowania rozbije jajka i spowoduje, że jajecznica będzie wodnista - radzą eksperci. Zamiast przyprawiać jajka przed ich ugotowaniem, lepiej zrobić to po wyłączeniu ognia ale przed wyłożeniem na talerze.