
Pomijanie ziół przy robieniu jajecznicy to błąd. Sól i pieprz dodadzą smaku, ale można sprawić, że jajecznica będzie jeszcze bardziej aromatyczna, używając bardziej pomysłowych ziół, takich jak drobno posiekany estragon, trybula, szczypiorek i pietruszka.

Podczas przyrządzania jajecznicy nie wolno odchodzić od patelni. W przypadku jajecznicy najlepiej mieć wszystko na oku i nieustannie mieszać jajka, co pomoże uzyskać ładną, puszystą i równomiernie usmażoną jajecznicę.

Wiele osób uwielbia jajecznicę z serem. Aby ją przyrządzić dobrze, lepiej unikać gotowych wstępnie startych pakowanych serów - one wysuszają jajecznicę i nie wiążą się prawidłowo z jajkami. Zamiast tego, lepiej dodać na sam koniec do jajecznicy świeżo starty parmezan.

Metalowe przybory kuchenne są świetne do wielu rzeczy, ale nie do przyrządzania jajecznicy. Gumowa szpatułka jest kluczem do idealnego dania z jajek. Krawędź gumowej szpatułki jest cienka i elastyczna, co pomaga w pracy z podstawą i krawędzią patelni - wyjaśniają szefowie kuchni.