
Sałaty
Zawartość wody w różnego typu sałatach jest zbyt wysoka, by można było je mrozić. Zamrożenie nieodwracalnie zmieni ich fakturę i sprawi, że sałata po wyciągnięciu z zamrażarki będzie niesmaczna.
Sprawdź pełną listę produktów, których nie wolno mrozić ---->
Czytaj też:W taki sposób przyspieszysz swój metabolizm. Mamy sprawdzone sposoby

Jajka
Jajka w żadnej postaci: surowej, ugotowanej, smażonej czy też majonezu nie powinny być umieszczone w zamrażarce. Skorupki surowych jajek po zamrożeniu będą pękać. Z kolei ugotowane czy usmażone jajka po rozmrożeniu całkowicie stracą swoje walory smakowe i wizualne.
Do mrożenia nadają się jedynie oddzielone surowe białka.
Sprawdź pełną listę produktów, których nie wolno mrozić ---->

Nabiał
Zamrażarka to nie miejsce dla nabiału. Mleko, sery, śmietany czy jogurty w bardzo niskiej temperaturze stracą swoją konsystencję. Mogą się rozwarstwić, zbić w całość lub pokryć grudkami. Warto też zaznaczyć, że tym samym np. ciasta z kremami czy bitą śmietaną także nie powinny być mrożone.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku niektórych serów żółtych, oscypków czy serów podhalańskich. Takie z powodzeniem można mrozić.
Sprawdź pełną listę produktów, których nie wolno mrozić ---->
Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź

Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe takie jak cytryny, grejpfruty, pomarańcze podczas mrożenia tracą swoje walory smakowe oraz pierwotny kształt. Po rozmrożeniu nie będą też już tak soczyste jak wcześniej, dlatego najlepiej jeść je na bieżąco.
Sprawdź pełną listę produktów, których nie wolno mrozić ---->