
Każdy, kto jadł w restauracji danie obiadowe, w którym użyto sosu, z pewnością zwrócił uwagę na fakt, iż sos jest aksamitnie gładki i bardzo wyrazisty w smaku. Wielu później w domowej kuchni próbowało stworzyć podobny w smaku sos, jednak efekt końcowy często odbiega od oczekiwanego. W czym tkwi sekret restauracyjnych sosów? Poznaj triki szefów kuchni. W galerii informujemy również o tym, czym i jak zagęścić sos:

Restauracyjne sosy sporządzane są zawsze ze składników premium, czyli tych najwyższej jakości. To one gwarantują smak i woń sosu.
Sekret tkwi w maśle i soli
Szefowie kuchni dodają do sosów większe ilości masła i soli, by podbić smak. Dodanie dodatkowej ilości masła do sosu sprawi nie tylko, że smak sosu będzie lepszy, ale również wpłynie na barwę i konsystencję sosu. Uwaga, stosowanie większej ilości soli i masła może wpływać szkodliwie na zdrowie.
► Uwaga, sosów sporządzanych z wykorzystaniem masła i soli powinny unikać m.in. osoby z nadciśnieniem.
Więcej informacji i kuchennych tricków ►►►

Przy sporządzaniu sosu, ważne jest również to, czym go mieszamy. Wielu z nas w domowej kuchni używa do tego łyżki, co jest błędem. Mieszanie łyżką nie pozwoli pozbyć się grudek i przez to nasz sos nie będzie miał gładkiej, jednolitej konsystencji.
► Zamiast łyżki lepiej użyć jest widelca, a jeszcze lepiej trzepaczki (rózgi) do sosu.
Dzięki niej nie tylko szybko pozbędziemy się grudek, ale takie narzędzie pozwoli lepiej wymieszać składniki sosu i sprawi że będzie on jedwabisty.
Więcej informacji i kuchennych tricków ►►►

Co zrobić, jeśli nasz sos jest zbyt rzadki? Jest kilka sposób, by poprawić jego gęstość. Pierwszym i najpopularniejszym sposobem jest zagęszczenie mąką. Nie wolno jednak dodawać mąki bezpośrednio do sosu, bo spowodujemy, że pojawią się w nim grudki!
Jak prawidłowo zagęścić sos mąką?
Mąkę należy wsypać do szklanki, dolać do niej letniej wody i dobrze wymieszać, by powstała jednolita zawiesina. Tę powoli wlewamy do gotującego się sosu.
Więcej informacji i kuchennych tricków ►►►