
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie - przygotowania świątecznych dań. Z tym dniem wszystkim kojarzą się głównie jajka pod różnymi postaciami. Jedni preferują tradycyjne, czyli te podawane z majonezem, inni faszerowane, a jeszcze inni traktują je tylko jako dodatek do sałatek. Do każdego z tych sposobów potrzebne są nam świeże jajka. W naszej galerii dowiesz się, jak wybrać te najlepsze! ▶▶

Warto zacząć od samego początku, czyli od wyboru jajek w sklepie. Najczęściej zwracamy uwagę na ich wygląd, co często działa myląco. Jajka ze świecącą i gładką skorupką okazują się gorszym wyborem.

Jajka, które mają lekko chropowatą i matową skorupkę, okazują się najlepszym wyborem. Możemy mieć wtedy pewność, że będą one świeże.

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest oznakowanie jajek. Na każdym opakowaniu znajdziemy literę A,B lub C. Co oznaczają?
• A - oznacza, że jajka są świeże, a skorupki nie powinny być
popękane,
• B - to jajka drugiej klasy oraz te, których świeżość utrwalana
jest przez chłodzenie,
• C - jajka tej kategorii przeznaczone są głównie do przemysłu.
Są to produkty niesortowane.