Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 10

Jajka, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego, są symbolem życia, nadziei i wiary. Są związane od wieków z Wielkanocą i nikt nie wyobraża sobie śniadania w świąteczny poranek, bez pięknie udekorowanych jaj. Zgodnie z tradycją powinno być ich w święconce tyle, by wystarczyło po kawałku dla każdego domownika.
Wszyscy marzymy o spokojnych świętach. Szkoda, by przeszkodziła nam w tym choroba, dlatego warto zwrócić uwagę, co kładziemy na wielkanocny stół. Powinniśmy zadbać o świeżość produktów, co w przedświątecznym biegu często wydaje się niewykonalne. Jeśli już kupimy jajka, przed przyrządzeniem potraw możemy sprawdzić, czy nadają się one do spożycia. Mamy na to sposób!
W naszej galerii dowiesz się, jak wybrać najlepsze jajka:
Nie wszyscy wąchają jajka przed ich użyciem, dlatego przychodzimy z szybkimi sposobami, dzięki którym sprawdzisz ich świeżość. Pamiętaj, że jedno jajko może popsuć całą Twoją potrawę!