https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak powinny być ułożone produkty spożywcze w lodówce i szafkach. Od tego zależy ich smak [lista]

Małgorzata Stempinska
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznaj je na kolejnych slajdach naszej galerii.
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznaj je na kolejnych slajdach naszej galerii. Pixabay/archiwum Polska Press
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Mimo tego, że znaczną część żywności należy trzymać w lodówce, są tzw. produkty suche, które na co dzień przechowujemy w kuchennych szafkach. Jeżeli do tej pory nie trzymaliśmy ich w szczelnych pojemnikach, które chronią jedzenie przed owadami, nadeszła właściwa pora, aby to zrobić. akie działanie to podstawowe zalecenie, jeżeli chcemy mieć porządek w kuchni i dbać o zakupioną przez nas żywność.

Gdzie należy trzymać poszczególne produkty w lodówce? - lista w poniższej galerii.

Zalecenie to dotyczy w szczególności przypraw, herbat i kaw, które nieprzechowywane w odpowiedni sposób tracą nie tylko aromat i swoje właściwości, ale też przydatność do spożycia. Pamiętajmy też, by zasuszone grzyby oraz owoce przechowywać w metalowych lub szklanych pojemnikach - zaznacza prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, profesor SGGW z Katedry Entomologii Stosowanej w Warszawie

Równocześnie radzi zwrócić uwagę czy na opakowaniach nie znajduje się nietypowy pył, nitki lub larwy owadów i ślady po nich. Jeżeli któryś z naszych produktów został zanieczyszczony szkodnikiem, należy go niezwłocznie wyrzucić. Nie powinniśmy także zapominać o fabrycznie zamkniętych produktach - wszelkie zgięcia lub nawet niewielkie pęknięcia na opakowaniach umożliwiają larwom owadów przedostawanie się do wnętrza. Najczęściej pochodzą one z magazynów lub sklepów, w których żywność jest przechowywana w nieodpowiednich warunkach, a szkodniki nie są poprawnie zwalczane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski