Tak powinny być ułożone produkty spożywcze w lodówce i szafkach. Od tego zależy ich smak [lista]

Małgorzata Wąsacz
Małgorzata Wąsacz
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznaj je na kolejnych slajdach naszej galerii.
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Poznaj je na kolejnych slajdach naszej galerii. Pixabay/archiwum Polska Press
Udostępnij:
Od tego, jak przechowujemy żywność, jak ją poukładamy w lodówce, zamrażarce i szafkach, zależy nasze zdrowie i dobry smak potraw. Aby bezpiecznie przechować zarówno surowe produkty, jak i gotowe dania, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Mimo tego, że znaczną część żywności należy trzymać w lodówce, są tzw. produkty suche, które na co dzień przechowujemy w kuchennych szafkach. Jeżeli do tej pory nie trzymaliśmy ich w szczelnych pojemnikach, które chronią jedzenie przed owadami, nadeszła właściwa pora, aby to zrobić. akie działanie to podstawowe zalecenie, jeżeli chcemy mieć porządek w kuchni i dbać o zakupioną przez nas żywność.

Gdzie należy trzymać poszczególne produkty w lodówce? - lista w poniższej galerii.

Zalecenie to dotyczy w szczególności przypraw, herbat i kaw, które nieprzechowywane w odpowiedni sposób tracą nie tylko aromat i swoje właściwości, ale też przydatność do spożycia. Pamiętajmy też, by zasuszone grzyby oraz owoce przechowywać w metalowych lub szklanych pojemnikach - zaznacza prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, profesor SGGW z Katedry Entomologii Stosowanej w Warszawie

Równocześnie radzi zwrócić uwagę czy na opakowaniach nie znajduje się nietypowy pył, nitki lub larwy owadów i ślady po nich. Jeżeli któryś z naszych produktów został zanieczyszczony szkodnikiem, należy go niezwłocznie wyrzucić. Nie powinniśmy także zapominać o fabrycznie zamkniętych produktach - wszelkie zgięcia lub nawet niewielkie pęknięcia na opakowaniach umożliwiają larwom owadów przedostawanie się do wnętrza. Najczęściej pochodzą one z magazynów lub sklepów, w których żywność jest przechowywana w nieodpowiednich warunkach, a szkodniki nie są poprawnie zwalczane.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 135,26 zł709,00 zł-38%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 916,99 zł1 247,00 zł-35%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

2 998,00 zł2 199,00 zł-27%
miejsce #4

Bosch

Bosch OptiMUM MUM9B34S27

2 760,00 zł2 139,00 zł-23%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł345,00 zł-11%
miejsce #6

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie