Mimo tego, że znaczną część żywności należy trzymać w lodówce, są tzw. produkty suche, które na co dzień przechowujemy w kuchennych szafkach. Jeżeli do tej pory nie trzymaliśmy ich w szczelnych pojemnikach, które chronią jedzenie przed owadami, nadeszła właściwa pora, aby to zrobić. akie działanie to podstawowe zalecenie, jeżeli chcemy mieć porządek w kuchni i dbać o zakupioną przez nas żywność.
Gdzie należy trzymać poszczególne produkty w lodówce? - lista w poniższej galerii.
Zalecenie to dotyczy w szczególności przypraw, herbat i kaw, które nieprzechowywane w odpowiedni sposób tracą nie tylko aromat i swoje właściwości, ale też przydatność do spożycia. Pamiętajmy też, by zasuszone grzyby oraz owoce przechowywać w metalowych lub szklanych pojemnikach - zaznacza prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, profesor SGGW z Katedry Entomologii Stosowanej w Warszawie
Równocześnie radzi zwrócić uwagę czy na opakowaniach nie znajduje się nietypowy pył, nitki lub larwy owadów i ślady po nich. Jeżeli któryś z naszych produktów został zanieczyszczony szkodnikiem, należy go niezwłocznie wyrzucić. Nie powinniśmy także zapominać o fabrycznie zamkniętych produktach - wszelkie zgięcia lub nawet niewielkie pęknięcia na opakowaniach umożliwiają larwom owadów przedostawanie się do wnętrza. Najczęściej pochodzą one z magazynów lub sklepów, w których żywność jest przechowywana w nieodpowiednich warunkach, a szkodniki nie są poprawnie zwalczane.
