
Kolory papryk. Jakie mają znaczenie?
To zajmijmy się kolorami papryk. Zielona papryka ma bardziej gorzki smak, może być mniej soczysta, ale to nie znaczy, że nie jest zdrowa. jest świetnym źródłem związków mineralnych, witamin i flawonoidów. Każdy kolor warzywa to fosfor, żelazo i magnez.

Papryka chroni przed nowotworami
Warzywo zawiera w sobie liikopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom m.in. chorobom serca i nowotworom.

Jedz paprykę - będziesz młodszy!
Papryka czerwona zawiera mnóstwo beta-karotenu. Ten składnik pomaga nam zachować ostry wzrok, ale także bardzo pozytywnie wpływa na skórkę: leczy trądzik i zapobiega zmarszczkom. Podobną właściwość ma witamina E, która spowalnia procesy starzenia skóry. Tej witaminy jest równie dużo w papryce każdego koloru.

Papryka pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób w zaawansowanym wieku. Badania wykazały, że osoby spożywające dużo papryki są mniej narażone na choroby Parkinsona.