
Jajka są dobre na kaca, dzięki zawartej cysteinie. Ten aminokwas przyspiesza usuwanie toksyn i metabolizm. Zmielone skorupki jajek pomagają również we wzmocnieniu kości i zębów, gdyż mają w sobie dużą ilość wapnia. Możemy dodawać 1 g dziennie do potraw.

Białka jajek możemy spożywać bez limitu, byleby nie przekroczyć dziennej normy białka jako składnika odżywczego. Dotyczy to głównie osób, które źle tolerują tłuszcz. Spożywanie żółtek jest niewskazane przy schorzeniach wątroby, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze.

WHO poinformowało, że w ciągu tygodnia możemy zjeść 10 jajek. Należy pamiętać, by wliczyć w to te, które są zawarte w innych produktach np. makaronie czy ciastach.

Jajka zawierają dużą ilość cholesterolu. W 100 g jajka jest aż 372 mg! Należy jednak pamiętać, że oprócz niego w jajku znajdują się składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, witaminy i lecytyna, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.