
W żółtku jajka zawarty jest beta-karoten i luteina. Są one odpowiedzialne za ochronę naszych oczu przed szkodliwym promieniowaniem. Poprawia widzenie oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

W swoim składzie jajka mają tłuszcze, które są korzystne dla naszego organizmu. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6 – organizm nie potrafi ich samodzielnie syntezować. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy witaminy A, D, B, K i E a także minerały: żelazo, selen, jod, potas, cynk i wapń.

Jajka zawierają pełnowartościowe białko, które przyswajamy z łatwością. Mają w sobie aminokwasy niezbędne dla człowieka. Organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach. WHO uznał je w 1965 roku jako wzór do mieszenia proporcji aminokwasów w produktach.

Jak przygotowane jajka są najlepsze?
• jajko na twardo jest mniej strawne niż to ugotowane na miękko
• jajko usmażone na tłuszczu jest gorzej strawne niż ścięte na
parze
• w jajku lepiej trawione jest żółtko, więc mogą jeść je osoby na
diecie lekkostrawnej’
Przy długiej obróbce jajka tracą część minerałów i witamin oraz wartość odżywczą. Jajek na twardo powinny unikać osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego.