
W przeszłości wielu dietetyków uważało, że nie powinno spożywać się jajek, ponieważ zjedzenie dużej ilości podwyższa cholesterol, który znajduje się w żółtku i powoduje miażdżyce. Później poglądy się zmieniły, gdyż odkryto, że częściej powodują ją kwasy tłuszczowe nasycone. Nie oznacza to, iż możemy jeść je bez opamiętania. W naszej galerii dowiesz się, jaki wpływ mają jajka na nasz organizm! ▶▶

Ok. 60 g jajka zawiera ok. 84 kcal. Jeśli ktoś obawia się nadwyżki wagi po ich spożywaniu, powinien zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. pomidorem, sałatą lub szczypiorkiem, ponieważ jajka zakwaszają organizm.

Jajka są niskokaloryczne, a przy tym sycące, dzięki czemu pomagają kontrolować apetyt. To jeden z najważniejszych składników diety osób z nadwagą.

Jajka to jeden z najczęstszych alergenów – może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu nie powinny być nim karmione dzieci przed ukończeniem 1. roku życia.