1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Na rynku olejów spożywczych jest co niemiara....
fot. pixabay

Na rynku olejów spożywczych jest co niemiara. Przygotowaliśmy przegląd olejów dostępnych w sklepach, ale rzadziej stosowanych od tych najbardziej popularnych. Sprawdź, jak je stosować - czy na zimno, czy nadają się do smażenia lub obróbki termicznej. Podpowiadamy również, jaki wpływ na zdrowie mają oleje roślinne.

Sprawdź, jakie właściwości mają te oleje:
► Olej z orzechów laskowych
► Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy)
► Olej z orzechów włoskich
► Olej z pinii
► Olej cedrowy (z sosny syberyjskiej)
► Olej z awokado
► Olej sezamowy
► Olej ryżowy
► Olej kukurydziany
► Olej konopny
► Olej z pestek winogron

Szczegóły na kolejnych slajdach galerii ►►►

2 z 13
► Chociaż w przepisach kuchni chińskiej olej sezamowy...
fot. pixabay

Olej sezamowy

► Chociaż w przepisach kuchni chińskiej olej sezamowy używany jest do smażenia kurczaka, makaronu, ryżu czy warzyw, to jednak olej sezamowy nie jest dobrym olejem do smażenia. Punkt dymienia nierafinowanego oleju sezamowego wynosi 177°C, natomiast proces smażenia potraw odbywa się w przedziale temperaturowym od 150 do 200 stopni C. To sprawia, że olej sezamowy łatwo przypalić, a to skutkować będzie tym, że potrawa stanie się gorzka i niesmaczna. Ponadto podgrzany olej sezamowy traci właściwości prozdrowotne. Olej sezamowy ma ciemny kolor, można go stosować jako dodatek do ryb i owoców morza, drobiu, wołowiny, doprawiania potraw kuchni azjatyckiej.
Działanie prozdrowotne: ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające, obniża ciśnienie tętnicze krwi, stosowany jest w profilaktyce osteoporozy - poprawia kondycję stawów i wpływa na twardość kości. wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz zawiera sezamol - silny antyoksydant. Stosowany zewnętrznie poprawia stan skóry, wygładza zmarszczki, zwalcza trądzik, działa przeciwłupieżowo i opóźnia procesy siwienia włosów.

Właściwości pozostałych olejów ►►►

3 z 13
► Nie nadaje się do smażenia. To dobry olej do produkcji...
fot. pixabay

Olej kukurydziany

Nie nadaje się do smażenia. To dobry olej do produkcji majonezu, komponuje się z sałatkami i surówkami.
Działanie prozdrowotne: zawiera duże ilości tłuszczowych kwasów nienasyconych i witaminy E. Hamuje procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości dużej ilości fitosteroli stosowany jest w stanach przerostu prostaty.

Właściwości pozostałych olejów ►►►

4 z 13
► Stosuje się go tylko na zimno. Doskonale pasuje do...
fot. pixabay

Olej z pestek winogron

Stosuje się go tylko na zimno. Doskonale pasuje do sałatek, sosów, dresingów.
Działanie prozdrowotne: obniża poziom złego cholesterolu LDL, podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL, działa antyoksydacyjnie, jest bogatym źródłem kwasu linolowoego (CLA) pomagającego w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, mającego wpływ na dobry stan kości, hamującego wytwarzanie się komórek rakowych w organizmie czy wykazującego działanie przeciwmiażdżycowe. Olej z pestek winogron jest bogatym źródłem witaminy E.

Właściwości pozostałych olejów ►►►

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Zobacz również

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę