5 z 12
Poprzednie
Następne
Tak działają te oleje spożywcze na organizm człowieka - przegląd właściwości olejów - jak je stosować?
Olej ryżowy
► Próg dymienia tego oleju jest bardzo wysoki (232°C), stąd ten olej nadaje się do smażenia (krótkiego, jak i głębokiego) oraz pieczenia. Wykazuje niską lepkość, dzięki czemu potrawy nie "chłoną" tego oleju w procesie smażenia. Doskonale komponuje się z sałatkami, surówkami, nierafinowany ma delikatny posmak migdałów. Rafinowany pozostaje bez smaku i aromatu.
► Działanie prozdrowotne: jest bogatym źródłem witaminy E, uznawany jest za naturalny przeciwutleniacz - zawiera składniki działające przeciwzmarszczkowo, osłonowo na szkodliwe promienie UV, ma właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwgrzybicze, działa osłonowo na serce i układ krążenia.
Właściwości pozostałych olejów ►►►