
Dodatki do chipsów - aromaty, konserwanty, wzmacniacze smaku
By uzyskać smak i aromat, producenci dodają różnego rodzaju środki chemiczne. Dzięki nim na półkach znajdziemy chipsy o wielu różnych smakach. Aromaty to organiczne związki chemiczne, które mogą wywoływać alergie, podnosić ciśnienie krwi, osłabiać odporność organizmu i zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób w tym również nowotworowych. Chipsy zawierają również wzmacniacze smaku i glutaminian sodu, które sprawiają, że uzależniają organizm od smaku chipsów i pobudzają pracę ślinianek. To dlatego tak trudno jest przerwać chrupanie chipsów.
Jesz często chipsy? Odstaw je i zobacz, co stanie się po kilku dniach i po dłuższym czasie ►►►

Jesz często chipsy? Odstaw je i zobacz, co stanie się po kilku dniach i po dłuższym czasie
To stanie się z Twoim organizmem już po kilku dniach:
► Gdy przestaniesz jeść chipsy, po kilku dniach zauważysz, że pocisz się mniej i będziesz bardziej spokojny oraz mniej impulsywny.
► Po kilku dniach poprawi się jakość Twojego snu, będziesz lepiej zasypiać.
► Ponadto obwód Twojego pasa zmniejszy się - chipsy mocno obciążają pracę jelit, powodują gazy i wzdęcia oraz sprawiają, że w organizmie zatrzymywana jest woda.

Jesz często chipsy? Odstaw je i zobacz, co stanie się po kilku dniach i po dłuższym czasie
To stanie się z Twoim organizmem już po około 30 dniach:
► Po około 30 dniach od zaprzestania jedzenia chipsów, wygląd i stan Twojej skóry poprawi się. Węglowodany, sól, konserwanty i dodatki do chipsów powodują zaburzenia lipidowe, a to wpływa m.in. na powstawanie na skórze brzydkich wyprysków.
► Po około miesiącu poczujesz, że Twój organizm jest bardziej wydolny - im mniej szkodliwych tłuszczów trans spożywamy, tym mamy więcej energii. Wysoko
► przetworzona żywność, bogata w sól i wzmacniacze smaku osłabia organizm, powoduje, że jest on mniej odporny i podatny na stany zapalne - odstawienie chipsów sprawi, że wyciszą się stany zapalne, które objawiają się bólami mięśniowo-stawowymi.