1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Chipsy spożywane od czasu do czasu nie rujnują zdrowia, ale...
fot. pixabay

Chipsy spożywane od czasu do czasu nie rujnują zdrowia, ale jedzone regularnie mają na nie ogromny - i niestety - negatywny wpływ. Chipsy są kaloryczne i zawierają składniki, które mogą doprowadzić do wielu niepożądanych objawów ze strony naszego organizmu.

Zobacz, jak chipsy wpływają na zdrowie oraz co stanie się z organizmem, kiedy przestaniesz je jeść ►►►

2 z 8
Chipsy zawierają akrylamid - to substancja, która powstaje...
fot. pixabay

Akrylamid - sprzyja nowotworom

Chipsy zawierają akrylamid - to substancja, która powstaje wskutek długotrwałego smażenia produktów zawierających skrobię i została zaliczona przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako organiczny związek chemicznym, sprzyjający rozwojowi chorób nowotworowych.

Akrylamid ponadto niekorzystnie wpływa na pracę serca, przyczynia się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Akrylamid kumuluje się w tkankach, wzmaga produkcję wolnych rodników i powoduje alergie.
Jak jeszcze chipsy szkodzą zdrowiu? ►►►

3 z 8
Do produkcji chipsów najczęściej używa się najtańszych...
fot. pixabay

Złe oleje

Do produkcji chipsów najczęściej używa się najtańszych olejów smażalniczych, zazwyczaj utwardzonych - dzięki czemu chipsy są bardziej chrupiące. O ile tłuszcze roślinne są zdrowe, to utwardzone oleje już takie nie są, a co więcej, wykazują właściwości szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone (trans) wpływają na wzrost cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, wystąpienia chorób serca, cukrzycy, osłabia system odporności organizmu i odpowiada za rozwój nowotworów. Tłuszcze trans nazywane są "cichym" lub "ukrytym zabójcą".

Jak jeszcze chipsy szkodzą zdrowiu? ►►►

4 z 8
Słony smak chipsów wiąże się z zawartością soli w ich...
fot. pixabay

Sól w nadmiarze

Słony smak chipsów wiąże się z zawartością soli w ich składzie. Sól zawiera sód, który potrzebny jest naszemu organizmowi. Jego niedobór (hiponatermia) objawia się zaburzeniami koncentracji, bólem głowy, nudnościami, sennością, uczuciem otępienia... Nadmiar sodu (hipernatremia) z kolei podnosi ciśnienie krwi i może przyczyniać się do wielu niebezpiecznych chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, chorób serca (np. powiększenie mięśnia sercowego, niewydolności serca), chorób nerek (w tym kamicy nerkowej), osteoporozy czy też raka żołądka.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Matury w ciągu ostatnich 25 lat w Bydgoszczy. Zobacz jak wyglądały - stare zdjęcia

Matury w ciągu ostatnich 25 lat w Bydgoszczy. Zobacz jak wyglądały - stare zdjęcia

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Zmiana w tablicach życia GUS - nowe emerytury będą niższe. Sprawdź, kogo to dotyczy

Zmiana w tablicach życia GUS - nowe emerytury będą niższe. Sprawdź, kogo to dotyczy

Zobacz również

Takim autem jeździ Tomasz Fornal. "Najpiękniejszy samochód na świecie" - zdjęcia

Takim autem jeździ Tomasz Fornal. "Najpiękniejszy samochód na świecie" - zdjęcia

Najlepsza i najgorsza kiełbasa na grilla. O tym pamiętaj podczas kupowania kiełbasy

Najlepsza i najgorsza kiełbasa na grilla. O tym pamiętaj podczas kupowania kiełbasy