
Chipsy spożywane od czasu do czasu nie rujnują zdrowia, ale jedzone regularnie mają na nie ogromny - i niestety - negatywny wpływ. Chipsy są kaloryczne i zawierają składniki, które mogą doprowadzić do wielu niepożądanych objawów ze strony naszego organizmu.
Zobacz, jak chipsy wpływają na zdrowie oraz co stanie się z organizmem, kiedy przestaniesz je jeść ►►►

Akrylamid - sprzyja nowotworom
Chipsy zawierają akrylamid - to substancja, która powstaje wskutek długotrwałego smażenia produktów zawierających skrobię i została zaliczona przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako organiczny związek chemicznym, sprzyjający rozwojowi chorób nowotworowych.
Akrylamid ponadto niekorzystnie wpływa na pracę serca, przyczynia się do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Akrylamid kumuluje się w tkankach, wzmaga produkcję wolnych rodników i powoduje alergie.
Jak jeszcze chipsy szkodzą zdrowiu? ►►►

Złe oleje
Do produkcji chipsów najczęściej używa się najtańszych olejów smażalniczych, zazwyczaj utwardzonych - dzięki czemu chipsy są bardziej chrupiące. O ile tłuszcze roślinne są zdrowe, to utwardzone oleje już takie nie są, a co więcej, wykazują właściwości szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcze nasycone (trans) wpływają na wzrost cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, wystąpienia chorób serca, cukrzycy, osłabia system odporności organizmu i odpowiada za rozwój nowotworów. Tłuszcze trans nazywane są "cichym" lub "ukrytym zabójcą".
Jak jeszcze chipsy szkodzą zdrowiu? ►►►

Sól w nadmiarze
Słony smak chipsów wiąże się z zawartością soli w ich składzie. Sól zawiera sód, który potrzebny jest naszemu organizmowi. Jego niedobór (hiponatermia) objawia się zaburzeniami koncentracji, bólem głowy, nudnościami, sennością, uczuciem otępienia... Nadmiar sodu (hipernatremia) z kolei podnosi ciśnienie krwi i może przyczyniać się do wielu niebezpiecznych chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, chorób serca (np. powiększenie mięśnia sercowego, niewydolności serca), chorób nerek (w tym kamicy nerkowej), osteoporozy czy też raka żołądka.