
Ryba maślana - pod tą nazwą można trafić na egzotyczne gatunki ryb, m.in. kostropaka, rybę, która zawiera woski, których organizm ludzki nie trawi. Po jej zjedzeniu - w zależności od wrażliwości układu trawiennego - może dojść do niestrawności, a nawet ostrego zatrucia pokarmowego.
Mintaj - mrożona ryba, importowana, żyje w północnej części Oceanu Spokojnego.
Więcej o rybach serwowanych w nadmorskich smażalniach. Skąd pochodzą? Sprawdź ►►►

Sola - chociaż można ją złowić w Bałtyku, to w smażalniach najczęściej serwowane są importowane ryby, złowione w Morzu Czarnym, Północnym lub Śródziemnym.
Trewal - mrożona ryba, importowana. To ryba morska, występująca w południowo-zachodniej części Oceanu Atlantyckiego u wybrzeży Argentyny, Urugwaju i Brazylii oraz w południowo-wschodniej części Oceanu Spokojnego w pobliżu wybrzeży Peru i Chile.
Więcej o rybach serwowanych w nadmorskich smażalniach. Skąd pochodzą? Sprawdź ►►►

Morszczuk - mrożona ryba, importowana, występuje w Morzu Śródziemnym i Pacyfiku.
Okoń - mrożona ryba, importowana, w smażalniach podawane są najczęściej ryby sprowadzone z Azji lub złowione w wodach w Europie.
Więcej o rybach serwowanych w nadmorskich smażalniach. Skąd pochodzą? Sprawdź ►►►

Makrela (atlantycka) - mrożona, importowana. Makrela to gatunek wędrującej ryby morskiej z rodziny makrelowatych. Występuje w pobliżu północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym oraz w Morzu Czarnym, a także w części Morza Bałtyckiego. Serwowane w smażalniach makrele makreli to ryby nie pozyskiwane z Morza Bałtyckiego, ale pochodzące z łowisk na Morzu Północnym.
Kargulena - ryba importowama, występuje w wodach subantarktycznych.
Dorsz, flądra, turbot, szprota, sandacz, węgorz, łosoś, belona, sola - te ryby można złowić w Bałtyku.