https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Świeża rybka, prostu z kutra"? Nie daj się nabrać - zobacz, skąd pochodzą ryby, które serwowane są w smażalniach nad Bałtykiem?

Mikołaj Romanowski
Opracowanie:
Sezon letni nad Bałtykiem w pełni. Turystów wypoczywających nad morzem nie brakuje, smażalnie ryb działają pełną parą, wszak ryba z frytkami to obowiązkowe danie, które trzeba "zaliczyć" przynajmniej raz w trakcie urlopowego wyjazdu. Czy jednak wiesz, skąd pochodzą serwowane w tych miejscach ryby? "Świeża ryba z Bałtyku" czy "Prosto z kutra" - to najczęściej mit. Zobacz, które ryby pochodzą z Morza Bałtyckiego, a które są mrożone i skąd są importowane ►►►
Sezon letni nad Bałtykiem w pełni. Turystów wypoczywających nad morzem nie brakuje, smażalnie ryb działają pełną parą, wszak ryba z frytkami to obowiązkowe danie, które trzeba "zaliczyć" przynajmniej raz w trakcie urlopowego wyjazdu. Czy jednak wiesz, skąd pochodzą serwowane w tych miejscach ryby? "Świeża ryba z Bałtyku" czy "Prosto z kutra" - to najczęściej mit. Zobacz, które ryby pochodzą z Morza Bałtyckiego, a które są mrożone i skąd są importowane ►►► pixabay, Michał Sierek
Ruszył letni sezon nad Bałtykiem w pełni. Turystów wypoczywających nad morzem zapewne znowu nie będzie brakowało, a smażalnie ryb zaraz będą działać pełną parą - wszak ryba z frytkami to obowiązkowe danie, które trzeba "zaliczyć" przynajmniej raz w trakcie urlopowego wyjazdu. Czy jednak wiesz, skąd pochodzą serwowane w tych miejscach ryby? "Świeża ryba z Bałtyku" czy "rybka prosto z kutra" - to najczęściej mit. Zobacz, które ryby pochodzą z Morza Bałtyckiego, a które są mrożone i skąd są importowane.

"Świeża, prosto z Bałtyku" - takie i podobne hasła często stosują właściciele nadmorskich smażalni, by skusić klienta do odwiedzin. Niestety, wielu turystów daje się zwieść takim hasłom i myśląc, że zamawia właśnie takie ryby, tak naprawdę zajada się mrożonkami. Warto więc wiedzieć, skąd pochodzą najpopularniejsze ryby, które serwowane są w polskich smażalniach nad Bałtykiem.

Warto nadmienić, że mrożenie nie wpływa na pogorszenie jakości mięsa ryb. Mięso importowanych ryb musi pozostawać zamrożone, inaczej popsułoby się.

Niektóre ryby mogą szkodzić zdrowiu

Ryby to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych. Z drugiej strony niektóre gatunki ryb zawierają szkodliwe substancje dla naszego zdrowia. Co szkodliwego znajduje się w mięsie ryb i jakich gatunków powinniśmy unikać, by nie narażać się na powikłania zdrowotne? O tym przeczytasz w poniższym artykule.


To może Cię zainteresować: Rząd pracuje nad ustawą dotyczącą czternastej emerytury. Ustawę przyjął już Sejm i z poprawkami przez Senat. Poprawki Senatu to uściślenie zasad wypłaty 14. emerytury dla emerytów i rencistów oraz podwyższenie kryterium dochodowego, uprawniającego do czternastki w pełnej wysokości. W artykule podajemy, kto będzie uprawniony do otrzymania 14. emerytury i w jakiej wysokości zostanie wypłacone dodatkowe świadczenie emerytalne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

w
wybe
To nie nowość. Już 20 lat temu w Kołobrzegu widziałam jak właściciel wiesza do wędzarni uwędzone makrele ze skrzynki, a po południu sprzedawał je cieplutkie-właśnie uwędzone. Słono sobie liczył za to podgrzanie. POLAK POTRAFI !
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski