"Świeża, prosto z Bałtyku" - takie i podobne hasła często stosują właściciele nadmorskich smażalni, by skusić klienta do odwiedzin. Niestety, wielu turystów daje się zwieść takim hasłom i myśląc, że zamawia właśnie takie ryby, tak naprawdę zajada się mrożonkami. Warto więc wiedzieć, skąd pochodzą najpopularniejsze ryby, które serwowane są w polskich smażalniach nad Bałtykiem.
Warto nadmienić, że mrożenie nie wpływa na pogorszenie jakości mięsa ryb. Mięso importowanych ryb musi pozostawać zamrożone, inaczej popsułoby się.
Niektóre ryby mogą szkodzić zdrowiu
Ryby to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych. Z drugiej strony niektóre gatunki ryb zawierają szkodliwe substancje dla naszego zdrowia. Co szkodliwego znajduje się w mięsie ryb i jakich gatunków powinniśmy unikać, by nie narażać się na powikłania zdrowotne? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
► To może Cię zainteresować: Rząd pracuje nad ustawą dotyczącą czternastej emerytury. Ustawę przyjął już Sejm i z poprawkami przez Senat. Poprawki Senatu to uściślenie zasad wypłaty 14. emerytury dla emerytów i rencistów oraz podwyższenie kryterium dochodowego, uprawniającego do czternastki w pełnej wysokości. W artykule podajemy, kto będzie uprawniony do otrzymania 14. emerytury i w jakiej wysokości zostanie wypłacone dodatkowe świadczenie emerytalne.
