
Witamina B2 (ryboflawina)
Znajdziemy ją głównie w fasoli, grochu, grzybach, dziczyźnie, pieczywie pełnoziarnistym, małżach, soi, przetworach mlecznych. Przy niedoborze mogą wystąpić rany na języku lub ustach, popękana lub łuszcząca się skóra warg, przetłuszczająca się, zaczerwieniona i „łuskowata” skóra twarzy i bocznych części nosa.
>>> ZOBACZ WIĘCEJ NA PODOBNYCH ZDJĘCIACH <<<

Witamina B6
Znajdziemy ją głównie w drożdżach, zbożach, warzywach, orzechach ziemnych, orzechach włoskich, pestkach dyni i słonecznika, bananach, rybach. Przy niedoborze mogą wystąpić zapominanie marzeń sennych, dysplazja (zmiany przedrakowe) szyjki macicy, zespół cieśni nadgarstka.
>>> ZOBACZ WIĘCEJ NA PODOBNYCH ZDJĘCIACH <<<

Witamina B1
Znajdziemy ją głównie w mięsie, wątrobie, jajach, drożdżach, warzywach strączkowych, chlebie razowym i mleku. Witamina B1 odpowiada w ludzkim organizmie za prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów. Przy niedoborze mogą wystąpić osłabienie zmysłów oraz drżenie rąk.