Smaku Kujaw i Pomorza – gęsina, odcinek 5

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
od 16 lat
Zapraszamy do Chrosna, gdzie szukamy kulinarnych inspiracji na wyjątkowe dania z gęsiny na dzień świętego Marcina.

Rolnictwo ma długą tradycję w naszym regionie. – Już w średniowieczu obszary żyznych gleb zostały wylesione, aby można było założyć tutaj uprawy – mówi Rafał Godziemski. W kolejnym odcinku gęsinowych Smaków Kujaw i Pomorza nasz mistrz kuchni opowie nie tylko o tak dawnych czasach, ale i przybliży historię np. stojącego w Chrośnie wiatraka, który mielił zboże na mąkę jeszcze na początku lat 70. XX wieku.

A co można zrobić z mąki i gęsiny? Poznajcie autorski przepis na kulki ryżowe nadziewane gęsią w cieście!

Kulki ryżowe nadziewane gęsią w cieście

Rozgotowany ryż

CIASTO

  • Dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dwie łyżki mąki pszennej
  • Dwie łyżki mąki kukurydzianej
  • Pół łyżeczki sody
  • Łyżka octu winnego jabłkowego
  • Sól
  • Pół szklanki zimnej wody gazowanej
  • Liście mięty

FARSZ

  • Pieczone udko z gęsi
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Koper włoski
  • Kapary
  • Kilka listków mięty
  • Żółtko
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól

Podawać z sosem tatarskim.

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaku Kujaw i Pomorza – gęsina, odcinek 5 - Gazeta Pomorska