Rolnictwo ma długą tradycję w naszym regionie. – Już w średniowieczu obszary żyznych gleb zostały wylesione, aby można było założyć tutaj uprawy – mówi Rafał Godziemski. W kolejnym odcinku gęsinowych Smaków Kujaw i Pomorza nasz mistrz kuchni opowie nie tylko o tak dawnych czasach, ale i przybliży historię np. stojącego w Chrośnie wiatraka, który mielił zboże na mąkę jeszcze na początku lat 70. XX wieku.
A co można zrobić z mąki i gęsiny? Poznajcie autorski przepis na kulki ryżowe nadziewane gęsią w cieście!
Kulki ryżowe nadziewane gęsią w cieście
Rozgotowany ryż
CIASTO
- Dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- Dwie łyżki mąki pszennej
- Dwie łyżki mąki kukurydzianej
- Pół łyżeczki sody
- Łyżka octu winnego jabłkowego
- Sól
- Pół szklanki zimnej wody gazowanej
- Liście mięty
FARSZ
- Pieczone udko z gęsi
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Koper włoski
- Kapary
- Kilka listków mięty
- Żółtko
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Pieprz
- Sól
Podawać z sosem tatarskim.
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?