W samym miasteczku znajdują się aż dwa jeziora – Młyńskie i Górznieńskie. W pobliżu tego drugiego znajduje się na dodatek mały akwen, powstały w miejscu po wyrobisku wapieni. W XIX wieku wybudowano tu także młyn, w którym dziś mieści się wyjątkowa Karczma. W tym odcinku miejsce to stało się kuchnią Rafała Godziemskiego.
To nie jedyne atrakcje w tych okolicach. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, co tym razem ugotował nasz mistrz kuchni!

Gruszki w syropie waniliowym z migdałami
- 2 opakowania cukru wanilinowego CYKORIA
- 2-3 łyżki cukru
- Szklanka białego wina
- Filiżanka wody
- 4 gruszki
- Odrobina cynamonu CYKORIA
- 3 łyżki rozrobionych migdałów
- 2 łyżki serka mascarpone
- Łyżka dżemu wiśniowego POLSKIE PRZETWORY
- Filiżanka śmietanki 36 proc.
- Kilka pokruszonych ciasteczek
- Łyżka płatków migdałowych
- Mięta do dekoracji
- Roztopiona czekolada do dekoracji
Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
Hotel Dworek Wapionka
„Smaki Kujaw i Pomorza – przepisy inspirowane miejscami, spotkaniami i historią”
Książka dostępna jest w naszych biurach, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00:
* Bydgoszcz, ul. Zamoyskiego 2 i ul. Śniadeckich 20
* Grudziądz, ul. Wybickiego 38
* Inowrocław, Aleja Ratuszowa 15
* Toruń, ul. Grudziądzka 46-48
* Włocławek, ul. Żabia 29
Zamówienia składać można również telefonicznie pod nr. 601 923 775.
Cena: 19,90 zł