Muzeum PRL-u znajduje się nieopodal dworca Toruń-Miasto. Jego właścicielka, Joanna Murawska, odtworzyła w budynku biuro komisariatu milicji oraz PRL-owskie mieszkanie z pokojem dziennym, łazienką i kuchnią. Pani Joannie udało się ocalić nie tylko stare meble, naczynia, syfony, ale także oryginalne kawy, żelatyny, kisiele czy przyprawy z czasów sprzed transformacji.
Jaka była kuchnia PRL?
- Czasy PRL-u nie były dla kuchni zbyt łaskawe. Gotować za bardzo nie było z czego. Co prawda nie w każdej dekadzie na sklepowych półkach była tylko musztarda i ocet, ale wybór produktów nigdy nie był zbyt duży. Ja dzisiaj przygotuję przepis inspirowany kuchnią sprzed lat, ale trochę unowocześniony - mówi Rafał Godziemski.
W dzisiejszym przepisie znajdzie się m.in. odrobina curry, którego w PRL-u nie sposób było znaleźć na półkach. Do czego wykorzysta je nasz prowadzący?
Kurczak po libańsku
- Filet z kurczaka
- Olej do smażenia
- Cebula
- Po kawałku czerwonej i zielonej papryki
- Ząbek czosnku
- Kawałek pomidora
- Sól CYKORIA
- Czarny pieprz CZYKORIA
- Łyżka miodu
- Curry CYKORIA
- 3 plastry ananasa
- Filiżanka wody
- Filiżanka śmietany
- Szczypiorek
- 2-3 łyżki CREMAJO Curry
- Podawać z ryżem