Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 3 - Kuchnia PRL, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Dzisiejszy odcinek dla wielu widzów może być sentymentalną podróżą w czasy młodości. Odwiedzimy Muzeum PRL-u w Toruniu i przygotujemy danie inspirowane kuchnią sprzed lat.

Muzeum PRL-u znajduje się nieopodal dworca Toruń-Miasto. Jego właścicielka, Joanna Murawska, odtworzyła w budynku biuro komisariatu milicji oraz PRL-owskie mieszkanie z pokojem dziennym, łazienką i kuchnią. Pani Joannie udało się ocalić nie tylko stare meble, naczynia, syfony, ale także oryginalne kawy, żelatyny, kisiele czy przyprawy z czasów sprzed transformacji.

Jaka była kuchnia PRL?

- Czasy PRL-u nie były dla kuchni zbyt łaskawe. Gotować za bardzo nie było z czego. Co prawda nie w każdej dekadzie na sklepowych półkach była tylko musztarda i ocet, ale wybór produktów nigdy nie był zbyt duży. Ja dzisiaj przygotuję przepis inspirowany kuchnią sprzed lat, ale trochę unowocześniony - mówi Rafał Godziemski.

W dzisiejszym przepisie znajdzie się m.in. odrobina curry, którego w PRL-u nie sposób było znaleźć na półkach. Do czego wykorzysta je nasz prowadzący?

Kurczak po libańsku

  • Filet z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • Po kawałku czerwonej i zielonej papryki
  • Ząbek czosnku
  • Kawałek pomidora
  • Sól CYKORIA
  • Czarny pieprz CZYKORIA
  • Łyżka miodu
  • Curry CYKORIA
  • 3 plastry ananasa
  • Filiżanka wody
  • Filiżanka śmietany
  • Szczypiorek
  • 2-3 łyżki CREMAJO Curry
  • Podawać z ryżem

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Cremajo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 3 - Kuchnia PRL, cz. 1 - Gazeta Pomorska