Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Ciasto
• 300 g mąki pszennej
• 1 jajko + 1 żółtko
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka mąki
• 130 ml ciepłego mleka
• 3 łyżki oleju
Nadzienie
• 1 kg jabłek
• 4 łyżki cukru
• pół łyżeczki cynamonu
Kruszonka
• 30 g masła
• 30 g cukru
• 60 g mąki
• 1 łyżeczka cynamonu
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (max. 37 stopni), dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży, dodajemy jajko, żółtko oraz olej i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5 godziny, aby wyrosło.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w niewielką kostkę. Wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier, smażymy 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i odkładamy jabłka do miseczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie kuleczki spłaszczamy na kształt placka, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę.
Przygotowujemy kruszonkę - do miseczki wkładamy pokrojone masło, dodajemy cukier, mąkę i cynamon, mieszamy palcami, lekko rozcierając ze sobą. Następnie szklanką robimy wgłębienie na środku każdego placka i tam układamy jabłka. Boki drożdżówki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Górę posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25-30 minut (grzanie góra-dół). Upieczone drożdżówki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Koktajl z pieczonych śliwek
• 500 g śliwek
• pół łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka miodu
• 500 ml maślanki
• 1 banan
Śliwki myjemy i kroimy na pół, wyciągamy pestki. Połówki śliwek kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy cynamon i miód (najlepiej w postaci płynnej, jak jest skrystalizowany, lekko go podgrzewamy), mieszamy wszystko ze sobą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Do misy miksera wlewamy maślankę, dodajemy pokrojonego banana i śliwki razem z sokiem, jaki się wytworzył podczas pieczenia. Wszystko razem miksujemy i przelewamy do szklaneczek - porcja dla 3 osób.
Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami
• 100 g dowolnych płatków - owsianych, żytnich lub jęczmiennych
• 200 ml mleka
• 150 g jogurtu naturalnego
• 2 jabłka (około 500 g)
• 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego
• pół łyżeczki cynamonu
Do miski wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i odstawiamy. Następnie obieramy ze skórki jabłka i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy jabłka na patelnię i dodajemy cukier, przesmażamy na średnim ogniu około 15 minut - mają się zrobić lekko miękkie i pokryć słodką warstwą z cukru i soku, jaki wytworzą. Gotowe jabłka przekładamy do miski z płatkami, mieszamy. Przekładamy owsiankę do naczyń do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby przestygły.