Olbrzymia suszarnia to najnowsza inwestycja bydgoskiej słodowni. Jej uruchomienie pozwoli dwukrotnie zwiększyć produkcję.
<!** Image 2 align=right alt="Image 149065" sub="Marek Kotecki, wiceprezes zarządu Globalmalt Polska, prezentuje najnowszą inwestycję zakładu - powiększoną suszarnię słodu Fot. Miłosz Sałaciński">Liczba zatrudnionych się nie zmieni, ale - jak zapowiada zarząd firmy - wzrośnie zapotrzebowanie na zboże wśród rodzimych producentów.
Firma Globalmalt zajęła miejsce po dawnej słodowni, zaopatrującej w słód bydgoskie browary. Od 2001 roku jest spółką z polsko-niemieckim kapitałem. Od 2008 roku polskim udziałowcem jest spółka Polskie Młyny.
- 60 procent udziałów w zakładzie posiada niemiecka firma Globalmalt International, która jest dwunastym producentem słodu na świecie - mówi Marek Kotecki, wiceprezes Globalmalt Polska. - Konkurencja w tej branży nie jest duża. Bydgoski oddział jest jednym z największych w kraju producentów słodu.
W zakładzie przy Fordońskiej 400 jęczmień gromadzony jest w potężnych silosach, gdzie po namoczeniu czeka dzień lub dwa, aż osiągnie 50 procent wilgotności. Stamtąd trafia do skrzyń słodowniczych, w których rozpocznie się proces kiełkowania. Chodzi o to, by zawarta w jęczmieniu skrobia rozłożyła się na cukry proste. Po 5-6 dniach tzw. zielony słód umieszczany jest w suszarniach na 24 godziny. Tam wilgotność słodu spada z 48 do 4 procent. Tak przygotowany słód jest już gotowy do produkcji piwa i innych napojów alkoholowych.
<!** reklama>- Dzięki nowej suszarni produkcja słodu zwiększy się z 39 do 85 tysięcy ton. W firmie zatrudnionych jest 48 osób. Suszarnia działa automatycznie, więc nie planujemy zwiększenia zatrudnienia. Pewne jest natomiast to, że będziemy potrzebować więcej zboża od polskich dostawców - wyjaśnia Marek Kotecki.
Bydgoski zakład zaopatruje w słód przede wszystkim polskie browary. Wśród klientów firmy znajdują się zarówno duże i znane przedsiębiorstwa, między innymi Kompania Piwowarska i Grupa Żywiec, a także mniejsze, lokalne browary.
Olbrzymi budynek słodowni - doskonale widoczny od strony Wisły - został zbudowany w 1971 roku. W tamtych czasach w elewatorze pracowało blisko 180 osób. Prywatyzacja zakładu nastąpiła w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Przed laty elewator znany był jako Słodownia Fordon Bydgoskich Zakładów Piwowarskich, a później pod nazwą nieistniejącego już Browaru Kujawiak.
