
Maliny. Prawidłowe mrożenie malin pozwala zachować ich smak, a także wysokie właściwości odżywcze. Do zamrażania nadają się jedynie dorodne, jędrne i nieuszkodzone maliny.

Najpopularniejsze mrożone owoce to: Truskawki. Mrożone truskawki bez dodatku cukru to produkt zawierający 41,2 mg witaminy C, 2,00 µg RAE witaminy A, 0,29 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 2,20 µg witaminy K.

Mrożenie sprawia, że owoce czy warzywa tracą od 10 do 30 proc. swoich wartości odżywczych (głównie witamin), to i tak jest to jedna z najlepszych i najzdrowszych form obróbki żywności

Owoce od razu po wyjęciu z zamrażarki można przetworzyć i zrobić z nich np. pyszne lody lub orzeźwiający koktajl, udekorować nimi ciasto albo wrzucić do wrzącej wody, przygotowując domowy kompot.