
Burger bez mięsa? To da się zrobić!

Kalafior
Na co dzień kojarzy się z zupą kalafiorową lub oprószony bułką tartą. Wielu fanów diety bezmięsnej porównuje go do kurczaka. Z powodzeniem może być bazą do dań azjatyckich, z jego różyczek da się zrobić spód do pizzy, a purée to składnik wege steka do burgerów.

Burak
Słynne carpaccio z buraka to doskonały zamiennik klasycznego na bazie polędwicy wołowej. Ponadto buraczki stanowią bazę kotletów do burgera, a pieczone kawałki podaje się z ziemniakami lub frytkami.

Grzyby
Wprawdzie wiele gatunków nie zastąpi mięsa pod kątem białkowym, ale jako baza do dań sprawdzi się świetnie. Z kapeluszy kani można zrobić kotlety w panierce, a kawałeczki innych zebranych w lesie świeżych okazów odnajdą się w sosie, zapiekance lub daniu makaronowym. Hitem są gołąbki z sezonowymi grzybkami zamiast klasycznej mielonej wieprzowiny.