1 z 16
Przewijaj galerię w dół
- Chcemy przypominać z czego słynęły żyzne Kujawy, nazywane...
fot. www.pixabay.com

- Chcemy przypominać z czego słynęły żyzne Kujawy, nazywane niegdyś spichlerzem Polski – mówi Agnieszka Kowalkowska, szefowa Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej. - W trwającym właśnie konkursie „Co dobrego do Spichlerza Kujawskiego?” staramy się zebrać to, co dzisiaj oferuje nasz region – czym chwalą się drobni producenci, kulinarne manufaktury, gospodarze prowadzący przydomową produkcję. 

2 z 16
Co zrobić, by wziąć udział w konkursie?...
fot. www.pixabay.com

Co zrobić, by wziąć udział w konkursie?
Pod postami konkursowymi na facebookowym profili KPOT należy opublikować w komentarzu recepturę przetworu wraz ze zdjęciami (maks. 3). Ważne, by użyte do jego wytworzenia produkty pochodziły z kujawskich pól, ogrodów, sadów. Nagroda główna to profesjonalnie zaprojektowana etykieta łącząca markę producenta z marką Kujawy.
Zgłoszenia w konkursie można nadsyłać do 20 października na facebookowym profilu Kujawsko-Pomorskie.travel
Organizator konkursu: Kujawsko-Pomorskie Konstelacje dobrych miejsc, współfinansuje go województwo kujawsko-pomorskie, nad częścią organizacyjną pracuje też MSU Publishing.

3 z 16
Beata Rybacka przesłała na konkurs recepturę na mieszankę...
fot. www.pixabay.com

Beata Rybacka przesłała na konkurs recepturę na mieszankę lokalnych, kiszonych warzyw, którymi przez całą zimę zajadają się jej domownicy. Przepis wydaje się prosty i szybki, a proporcje warzyw można dobrać samemu – według uznania.
- Kalafior, paprykę, brokuły, ogórki myjemy. Warzywa kroimy (poza ogórkami). Dodajemy koper, czosnek, gorczycę, chrzan. Zalewamy solanką (łyżka soli na litr wody) – wyjaśnia pani Beata.
Reszta w słoiku zadzieje się sama. Już po paru dniach można cieszyć się smakiem kiszonych warzyw.

4 z 16
Nie tylko warzywa, które o tej porze roku królują, biorą na...
fot. www.pixabay.com

Nie tylko warzywa, które o tej porze roku królują, biorą na warsztat lokalni przetwórcy. Na terenie województwa ciągle można dostać świeżo zerwane maliny. A z połączenia sezonu na maliny i sezonu na przeziębienia wyjść może tylko zdrowy syrop. Gotowe rozwianie na wzmocnienie odporności ma już w spiżarni Katarzyna Holod. W konkursie bierze udział jej prosty i smaczny przepis na całe maliny w syropie. Potrzeba 1 kilogramu malin, 1 kilogramu cukru, półszklanki wody. - Cukier z wodą gotujemy na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania syropu. Maliny czyścimy, płuczemy delikatnie, odsączamy, wkładamy całe do wyparzonych słoiczków, do pełna. Słoiczki z malinami zalewamy gorącym syropem do połowy słoika. Pasteryzujemy 15 minut i zajadamy całą zimę wyjaśnia pani Katarzyna.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Bydgoszczy rozpoczął się Festiwal Książki Obrazkowej dla Dzieci „LiterObrazki”

W Bydgoszczy rozpoczął się Festiwal Książki Obrazkowej dla Dzieci „LiterObrazki”

Mieszkanie w modnym stylu modern classic robi wrażenie

Mieszkanie w modnym stylu modern classic robi wrażenie

W której gminie frekwencja była najwyższa? Mamy dane z powiatu bydgoskiego!

W której gminie frekwencja była najwyższa? Mamy dane z powiatu bydgoskiego!

Zobacz również

W Bydgoszczy rozpoczął się Festiwal Książki Obrazkowej dla Dzieci „LiterObrazki”

W Bydgoszczy rozpoczął się Festiwal Książki Obrazkowej dla Dzieci „LiterObrazki”

Wybory prezydenckie 2025 - tak głosowała Bydgoszcz. Są wyniki ze wszystkich komisji

Wybory prezydenckie 2025 - tak głosowała Bydgoszcz. Są wyniki ze wszystkich komisji