Robert Makłowicz proponuje kujawsko - pomorskie gęsie pipki po żydowsku

Materiał partnera zewnętrznego
Mistrz kuchni - Robert Makłowicz przedstawia Państwu przepis na potrawę Galicyjskich Żydów, która idealnie wpisuje się w hasło Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina!

Z okazji wyjątkowego wydarzenia związanego z gęsiną mają Państwo okazję wygrać warsztaty kulinarne prowadzone osobiście przez Pana Roberta! Więcej szczegółów odnośnie konkursu znajdą Państwo tutaj >> KONKURS

Przepis na gęsie żołądki:

Składniki:
• 1 kg gęsich żołądków,
• 1 kg cebuli,
• 12 - 15 ząbków czosnku,
• 5 łyżek gęsiego smalcu,
• 1 łyżka curry,
• sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Żołądki umyć, usunąć błony, pozostawić w całości. Ułożyć je na sicie i czterokrotnie przelać wrzątkiem. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu gęsim. Dodać czosnek (całe ząbki), curry, żołądki i wymieszać. Podsmażyć przez chwilkę. Zalać szklanką lub dwoma wrzątku. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjąć, sprawdzić czy żołądki są wystarczająco miękkie, przyprawić solą i pieprzem.

Wideo

Materiał oryginalny: Robert Makłowicz proponuje kujawsko - pomorskie gęsie pipki po żydowsku - Gazeta Pomorska