
Zupa rybna
Sposób przygotowania:
Ryby dokładnie oczyścić, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i podgrzewać na wolnym ogniu, co jakiś czas odszumować.
Obrać warzywa, pokroić na kawałki, dodać do wywaru. Cebulę zrumienić na patelni, następnie dodać do zupy. Doprawić zielem angielskim, goździkami, pieprzem i liśćmi laurowymi. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, następnie przecedzić.
Zabielić śmietanką i ponownie doprawić do smaku. Zupa rybna na Pomorzu podawana jest z natką pietruszki i grzankami lub domowym makaronem.
Źródło: ofeminin.pl

Zupa grzybowa
Składniki:
• 70 g suszonych grzybów,
• 1.5 l bulionu warzywnego,
• 1 szt. cebuli,
• 1 szt. marchewki,
• 2 szt. ziemniaków,
• 15 ml oleju rzepakowego,
• 5g tymianku,
• 5g majeranku,
• 5g cząbru,
• 2 g soli,
• 2 g pieprzu,
• 250 ml śmietanki 30%,
• tymianek.

Zupa grzybowa
Przygotowanie:
1. Przygotowanie grzybów: suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Odstawiamy na noc do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).
2. Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin, marchewkę i ziemniaki – ze skórki. Warzywa myjemy i kroimy je w drobną kostkę.
3. Podsmażanie warzyw: do dużego garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim najpierw samą cebulkę, a następnie pozostałe warzywa przez ok. 5 min. Dodajemy suszone zioła – tymianek, majeranek, cząber – i mieszamy.
4. Gotowanie zupy: do podsmażonych warzyw wlewamy bulion z namoczonymi grzybami. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 20 min.
5. Zabielanie: zupa grzybowa z suszonych grzybów jest już prawie gotowa. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, podgrzewając na małej mocy palnika przez ostatnie 5 min.
6. Podawanie: gorącą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy listkami świeżego tymianku.
Źródło: mojegotowanie.pl

Kwaśnica góralska
Składniki:
• głowy i podroby z ryby,
• 30 dag kapusty kiszonej,
• sok z kapusty kiszonej,
• kilka suszonych grzybów,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• przyprawa uniwersalna,
• 2 ząbki czosnku,
• szczypta suszonego imbiru.