5 z 12
Sposób przygotowania:...
fot. pixabay.com

Zupa rybna

Sposób przygotowania:
Ryby dokładnie oczyścić, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i podgrzewać na wolnym ogniu, co jakiś czas odszumować.

Obrać warzywa, pokroić na kawałki, dodać do wywaru. Cebulę zrumienić na patelni, następnie dodać do zupy. Doprawić zielem angielskim, goździkami, pieprzem i liśćmi laurowymi. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, następnie przecedzić.

Zabielić śmietanką i ponownie doprawić do smaku. Zupa rybna na Pomorzu podawana jest z natką pietruszki i grzankami lub domowym makaronem.


Źródło: ofeminin.pl

6 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Zupa grzybowa

Składniki:
• 70 g suszonych grzybów,
• 1.5 l bulionu warzywnego,
• 1 szt. cebuli,
• 1 szt. marchewki,
• 2 szt. ziemniaków,
• 15 ml oleju rzepakowego,
• 5g tymianku,
• 5g majeranku,
• 5g cząbru,
• 2 g soli,
• 2 g pieprzu,
• 250 ml śmietanki 30%,
• tymianek.

7 z 12
Przygotowanie:...
fot. pixabay.com

Zupa grzybowa

Przygotowanie:
1. Przygotowanie grzybów: suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Odstawiamy na noc do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia grzybów).

2. Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin, marchewkę i ziemniaki – ze skórki. Warzywa myjemy i kroimy je w drobną kostkę.

3. Podsmażanie warzyw: do dużego garnka wlewamy olej. Podsmażamy na nim najpierw samą cebulkę, a następnie pozostałe warzywa przez ok. 5 min. Dodajemy suszone zioła – tymianek, majeranek, cząber – i mieszamy.

4. Gotowanie zupy: do podsmażonych warzyw wlewamy bulion z namoczonymi grzybami. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 20 min.

5. Zabielanie: zupa grzybowa z suszonych grzybów jest już prawie gotowa. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji, podgrzewając na małej mocy palnika przez ostatnie 5 min.

6. Podawanie: gorącą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy listkami świeżego tymianku.


Źródło: mojegotowanie.pl

8 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Kwaśnica góralska

Składniki:
• głowy i podroby z ryby,
• 30 dag kapusty kiszonej,
• sok z kapusty kiszonej,
• kilka suszonych grzybów,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• przyprawa uniwersalna,
• 2 ząbki czosnku,
• szczypta suszonego imbiru.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!