1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Wigilia to dzień, w którym chcemy, by wszystko było idealne....
fot. pixabay.com

Wigilia to dzień, w którym chcemy, by wszystko było idealne. Szczególnie kobiety przykładają szczególną uwagę do wyglądu świątecznego stołu i tego, co się na nim znajduje. Jedną z potraw, której nie może zabraknąć jest właśnie zupa. Pojawia się tylko pytanie - jaką zrobić w tym roku? Przychodzimy z pomocą! W naszej galerii znajdziesz przepisy na zupy wigilijne. ▶▶

2 z 12
Składniki na zakwas:...
fot. pixabay.com

Barszcz

Składniki na zakwas:
• 2 kg buraków,
• przegotowana i ostudzona woda,
• 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.

Składniki na barszcz:
• 2 kg surowych buraków,
• 3 litry wody,
• włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por),
• 3 ząbki czosnku,
• 4 suszone grzyby (np. prawdziwki),
• sol i pieprz do smaku,
• majeranek,
• 2 liście laurowe,
• 2 ziarenka ziela angielskiego.

Sprawdź, jak przygotować Barszcz▶▶

3 z 12
Wykonanie:...
fot. pixabay.com

Barszcz

Wykonanie:
Przygotuj zakwas. Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej. Codziennie mieszaj zakwas wyparzoną drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.

Przygotowanie barszczu:
1. Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.

3. Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Źródło: gurbacka.pl

4 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Zupa rybna

Składniki:
• 2 głowy karpia,
• włoszczyzna,
• 1 cebula,
• 2 liście laurowe,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• 2 goździki,
• sól,
• pieprz,
• pół szklanki śmietanki 18 %,
• natka pietruszki.

Sprawdź, jak przygotować Zupę rybną▶▶

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Zobacz również

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości