
Wigilia to dzień, w którym chcemy, by wszystko było idealne. Szczególnie kobiety przykładają szczególną uwagę do wyglądu świątecznego stołu i tego, co się na nim znajduje. Jedną z potraw, której nie może zabraknąć jest właśnie zupa. Pojawia się tylko pytanie - jaką zrobić w tym roku? Przychodzimy z pomocą! W naszej galerii znajdziesz przepisy na zupy wigilijne. ▶▶

Barszcz
Składniki na zakwas:
• 2 kg buraków,
• przegotowana i ostudzona woda,
• 1 łyżka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.
Składniki na barszcz:
• 2 kg surowych buraków,
• 3 litry wody,
• włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por),
• 3 ząbki czosnku,
• 4 suszone grzyby (np. prawdziwki),
• sol i pieprz do smaku,
• majeranek,
• 2 liście laurowe,
• 2 ziarenka ziela angielskiego.
Sprawdź, jak przygotować Barszcz▶▶

Barszcz
Wykonanie:
Przygotuj zakwas. Obierz i pokrój buraki. Włóż do garnka lub naczynia i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty i dokładnie przykryj. Odstaw na co najmniej 3 dni i przechowuj w temperaturze pokojowej. Codziennie mieszaj zakwas wyparzoną drewnianą łyżką, zdejmując białką piankę z wierzchu.
Przygotowanie barszczu:
1. Ugotuj buraki w skórce, kiedy będą miękkie odlej z nich wodę. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Następnie przygotuj wywar. Gotujemy go jak tradycyjną zupę, czyli obieramy warzywa, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, a na koniec zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ugotowane warzywa. Do barszczu już nam się nie przydadzą, ale można z nich przygotować np. sałatkę jarzynową.
3. Do bulionu warzywnego dodajemy ugotowane i starte na tarce buraki, rozgnieciony czosnek, majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Następnie dolewamy 3 szklanki zakwasu buraczanego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: gurbacka.pl

Zupa rybna
Składniki:
• 2 głowy karpia,
• włoszczyzna,
• 1 cebula,
• 2 liście laurowe,
• 5 ziaren ziela angielskiego,
• 5 ziaren pieprzu,
• 2 goździki,
• sól,
• pieprz,
• pół szklanki śmietanki 18 %,
• natka pietruszki.
Sprawdź, jak przygotować Zupę rybną▶▶