
Kwaśnica góralska
Przygotowanie:
1. Reszty po sprawieniu ryb do dań wigilijnych (głowy i wątroby) dokładnie oczyścić. Kiszoną kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i sokiem z kiszonej kapusty i gotować.
2. Dodać grzyby, ziele angielskie i gotować, aż kapusta zmięknie. Do gotującej się kapusty dodać podroby i głowy ryb. Gotować przez 20 minut, następnie wyjąć podroby, doprawić czosnkiem i imbirem, ponownie zagotować.
Kwaśnica góralska powinna być mocno kwaśna, dlatego im więcej soku z kiszonej kapusty tym lepiej.

Zupa śliwkowa
Składniki:
• 300 g suszonych śliwek,
• 2 szt. anyżu,
• 3 szt. goździków,
• 1 szt. cynamonu,
• 5g kardamonu,
• 260 ml śmietany 36%,
• cukier trzcinowy.

Zupa śliwkowa
Przygotowanie:
1. Gotowanie śliwek: Śliwki zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy anyż, laskę cynamonu, goździki i kardamon w ziarnach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
2. Blendowanie zupy krem: Usuwamy wszystkie przyprawy, zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę (250 ml), mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Doprawiamy cukrem do smaku.
3. Podanie: Zupę śliwkową krem rozlewamy do talerzy, dekorujemy kleksem śmietanki. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Źródło: mojegotowanie.pl