Tłusty czwartek to ruchome święto, które przypada zawsze na ostatni czwartek przed wielkim postem.
Przepis na faworki według Magdy Gessler
Faworki to uwielbiana przez wielu słodkość, którą często jemy w tłusty czwartek. Ten przysmak wcale nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać, a domowej roboty faworki smakują najlepiej! Sprawdź przepis na idealne faworki! >>
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość zagnieść na jednolitą masę i przełożyć na blat. Ciasto zbijać drewnianym wałkiem około 15 minut. (ciasto uderzając wałkiem rozpłaszczamy, potem następnie zwijamy i zbijamy - czynność powtarzać). Dzięki temu ciasto jest jednolite i bardziej kruche.
- Ciasto podzielić na porcję i rozwałkować cieniutko na posypanym mąką blacie. (ważne, żeby ciasto podsypywać niewielką ilością mąki)
- Ciasto pokroić na paseczki o szerokości około 3-4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 10 cm.
- Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcia przeciągać jeden koniec.
- Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Wideo