
Jak smakuje bydgoska bułka szyperska podawana z tatarem ze śledzia? Można się przekonać, próbując jej jako przystawki z karty menu Kuchni Pałacowej Ostromecka

Bydgoskie obartuchy - według przepisu był to wypiek z dodatkiem białego sera i szafranu, w wersji współczesnej recepturę opracował mistrz cukiernictwa Paweł Małecki. Kto wie, być może Cukiernia Sowa wkrótce zdecyduje się wprowadzić je do sprzedaży jako nasz lokalny przysmak

Zastępca szefa Kuchni Pałacowej Ostromecka Błażej Mirota na bazie przepisu z 1930 roku ze zbioru „Sto przepisów przyrządzania ryb morskich”, proponuje bydgoską bułkę szyperską, podawaną z tatarem ze śledzia

Paweł Małecki - utytułowany mistrza cukiernictwa, który na co dzień jest związany z bydgoską Cukiernią Sowa - zainspirował się dawnym przepisem na obartuchy i opracował współczesną recepturę tego przysmaku