FLESZ: Podwyżki cen najwyższe w Polsce
Wielkanoc, to najważniejsze święto obchodzone przez chrześcijan. Osoby wierzące wspominają w tym czasie mękę Jezusa, jego śmierć i czczą zmartwychwstanie. Święta Zmartwychwstania Pańskiego poprzedza okres postu. Wielki Post trwa od środy popielcowej do Wielkiej Soboty. W niedzielę wielkanocną zasiądziemy do świątecznego śniadania, podczas którego zjemy tradycyjne potrawy wielkanocne.
Potrawy na Wielkanoc 2021 - co powinno znaleźć się na stole?
Wróćmy jednak do potraw wielkanocnych. Jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Bez tych dań/potraw wiele osób nie może wyobrazić sobie wielkanocnego śniadania. Pamiętajmy, że potrawy uznawane za tradycyjne będą się różnić - w zależności od regionu Polski.
- chleb
- masło (zapewne wielu z Was używa praski, by stworzyć z niego baranka)
- jajka
- biała kiełbasa
- pasztet
- wędzonka (np. kiełbasa lub szynka)
- sałatka jarzynowa
- żurek/zupa chrzanowa
- galat
- gotowana lub pieczona szynka
- jajka faszerowane
- pieczony schab/schab w galarecie
Wielkanoc to również słodkie wypieki. Na polskich stołach w tym czasie pojawią się m.in.: babka wielkanocna, sernik, makowiec, pascha, mazurek.
Wielkanoc 2021 - jak wyznaczana jest data świąt?
Data świąt wielkanocnych została wyznaczona w 325 roku podczas soboru nicejskiego. Ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Wielkanoc jest świętem ruchomym, które może wypaść pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.
Warto wiedzieć. W te dni Wielkanoc wypadnie w kolejnych latach:
- 2021 - 4 kwietnia
- 2022 - 17 kwietnia
- 2023 - 9 kwietnia
- 2024 - 31 marca
- 2025 - 20 kwietnia
- 2026 - 5 kwietnia
POLECAMY
10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!
POLECAMY: Przepis na jajka faszerowane z z łososiem
Przepis na jajka faszerowane łososiem (produkty)
- 6 jajek
- 80 g wędzonego łososia
- suszony pomidor w zalewie (ok. 40 g)
- koperek
- pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- majonez (około 200 ml)
- jogurt grecki (50 ml)
Jajka faszerowane łososiem - PRZEPIS
➤ Jeśli masz wszystkie powyższe produkty, możesz przystąpić do przygotowywania jajek faszerowanych łososiem:
Jajka ugotuj na twardo i zostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przetnij na pół (wzdłuż). Wyjmij żółtka do miski i pognieć widelcem.
➤ Do pogniecionych żółtek dodaj posiekanego łososia, pomidory, koperek i pietruszkę oraz majonez i jogurt grecki (ok. 2 łyżek majonezu i jedną jogurtu - tak, by konsystencja była odpowiednia). Dodaj do smaku sól (uwaga, masz już w farszu słonego łososia) oraz pieprz i słodką paprykę. Zmiel wszystko w maszynce do mięsa.
➤ Przygotowany farsz nałóż na połówki jajek. Udekoruj wymieszanym majonezem i jogurtem greckim oraz koperkiem. Twoje pyszne jajka faszerowane łososiem są gotowe.
