Który to już rok z rzędu przypominamy, ustami mistrza kuchni, dr Grzegorza Russaka, że biała kiełbasa ze sklepowej lady niekoniecznie aspiruje do roli królowej stołu: „W tym przedświątecznym okresie w białej kiełbasie ze sklepu znajduje się wszystko, co w zakładzie pozostaje po remanencie
[break]
- zauważa dr Russak. - Niech się ktoś zastanowi, czy kiełbasa może kosztować sześć złotych za kilogram? Żeby była z mięsa, musi kosztować co najmniej dwadzieścia złotych. Każda inna jest oszukana. Zamiast mięsa wieprzowego, wciska się nam mięso z kurczaków brazylijskich, suszoną serwatkę, olej roślinny, emulgatory”.
Przerażeni Russakową wyliczanką przystąpiliśmy do produkcji własnej kiełbasy. Poszło gładko. Od przyniesienia mięsa ze sklepu do domu, do wkładania gotowego już produktu do zamrażalnika minęły może dwie godziny. Nadzór nad kręceniem białej sprawowała mama redaktorki „Expressu”, doświadczona w tej materii. - Sześć kilogramów mielonego mięsa wieprzowego, około 30-40 dekagramów chudej wołowiny - podaje recepturę rodzicielka. Wieprzowinę udaje się nam kupić po 9,90 zł za kilogram, wołowina jest w promocji po 15 zł. Potrzebne będą także jelita wieprzowe (sklep rzeźnicki oferuje 25 metrów jelit za ok. 15 zł).
- Jelita moczymy w wodzie, żeby było łatwiej naciągać je na rurkę (fachowo zwaną kiełbaśnicą), przymocowaną do maszynki do mięsa - zaznacza nasza ekspertka.
Na taką ilość mięsa potrzeba 1,5 dkg pieprzu, tyle samo ziela angielskiego i majeranku, przetartego przez sitko, duża główka czosnku, ok. 15 dkg soli, ale ten składnik dodajemy ostrożnie, stopniowo. Czosnek ucieramy z solą, ziele mielimy w młynku, ewentualnie bardzo drobno tłuczemy.
Ostatni składnik to bardzo esencjonalny rosół, (około litr). Po wymieszaniu masy przystępujemy do kręcenia kiełbasy. I już. Gwarantujemy, że smak domowego wyrobu nie może się równać z oferowaną w sklepie białą. Polepszaczy smaku - brak. Koszt, zaledwie ok. 85 zł za około 8 kg produktu.
W hipotetycznej kiełbasie w cenie detalicznej 22 zł za kg, 9 zł to cena mięsa wieprzowego, 2 zł to koszt mięsa wołowego, 0,50 zł to koszt przypraw, osłonki z jelit i wody, 1,50 zł kosztuje transport i marketing, 4 zł wynosi marża sklepu, a 5 zł to przychód producenta, z którego musi opłacić koszty pracy (Wikipedia, dane z 2014 roku)