https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poświąteczna wymiana przy bydgoskiej bazylice połączona z degustacją pierogów [zdjęcia]

Małgorzata Pieczyńska
W ramach wiosennej odsłony akcji „Niedziela (nie)Handlowa” można było przynieść np. zabawki, książki, naczynia, rękodzieło, ubrania... i podzielić się nimi z innymi. Chętni mogli też wybrać coś dla siebie. W czasie niedzielnego pikniku i poświątecznej wymiany była też okazja do skosztowania barszczu ukraińskiego oraz pierogów.
W ramach wiosennej odsłony akcji „Niedziela (nie)Handlowa” można było przynieść np. zabawki, książki, naczynia, rękodzieło, ubrania... i podzielić się nimi z innymi. Chętni mogli też wybrać coś dla siebie. W czasie niedzielnego pikniku i poświątecznej wymiany była też okazja do skosztowania barszczu ukraińskiego oraz pierogów. Arkadiusz Wojtasiewicz
Najpierw przed Wielkanocą było wielkie lepienie pierogów w bazylice. Bydgoszczanie przygotowali je wspólnie z Ukraińcami. Aż ponad 1000 sztuk! Ich degustacja nastąpiła w Niedzielę Miłosierdzia Bożego (24 kwietnia) podczas pikniku z cyklu „Niedziela (nie)Handlowa”.

Zobacz wideo: Ukrainki posprzątały ogród zoologiczny w Bydgoszczy.

od 16 lat

Parking na tyłach świątyni już od godz. 11 tętnił życiem. Na piknik, jak wcześniej zapowiadał ks. Sławomir Bar CM, proboszcz bydgoskiej Bazyliki pw. św. Wincentego a Paulo i zarazem superior Domu Zgromadzenia Misji, zaproszony mógł się czuć każdy.

W ramach wiosennej odsłony akcji „Niedziela (nie)Handlowa” można było przynieść np. zabawki, książki, naczynia, rękodzieło, ubrania... i podzielić się nimi z innymi. Chętni mogli też wybrać coś dla siebie. Pierwszą taką wymianę "Bazylika pomaga" zorganizowała w grudniu. A że wtedy skończyła się ona sukcesem, więc pomysł postanowiono kontynuować.

W czasie niedzielnego pikniku i poświątecznej wymiany była też okazja do skosztowania barszczu ukraińskiego oraz pierogów. To ostatnie danie przygotowali wspólnymi siłami parafianie i przyjaciele bazyliki razem z panią z Ukrainy. Wielkie lepienie pierogów trwało aż trzy dni. I udało się przygotować ponad 1000 pierogów!

Przypomnijmy, że kulinarne zmagania w Auli Św. Krzyża w bydgoskiej bazylice odbyły się 11-13 kwietnia, jeszcze przed świętami wielkanocnymi. Lepienie pierogów było też okazją do integracji i bliższego poznania się nawzajem. Można było się również wymienić przepisami, razem popracować czy porozmawiać o tym jak obchodzona jest Wielkanoc w Polsce i w Ukrainie.

Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski