W Japonii zaczyna brakować polskiej wódki z wysoką zawartością alkoholu - informuje agencja informacyjna Jiji Press.
Mianem "polskiej wódki z wysoką zawartością alkoholu" w Japonii określa się spirytus rektyfikowany o zawartości alkoholu 96%. W Japonii "polskiej wódki" używa się jako środka dezynfekującego. Ma to związek ze znikającymi ze sklepów płynami bakteriobójczych i żelami antybakteryjnymi. Ze względu na właściwości odkażające, spirytus także staje się w Japonii towarem deficytowym.
Sprawdź koniecznie
Według tokijskiej firmy Million Trading Co., która importuje zagraniczne napoje alkoholowe, polska wódka (spirytus rektyfikowany) o zawartości alkoholu 96 proc. jest uważany za najmocniejszy napój alkoholowy na świecie. Dostawy firmy Spirytus Rektyfikowany gwałtownie wzrosły w ciągu ostatnich tygodni, osiągając poziom ponad dwukrotnie większy niż w ubiegłych latach.
Alkoholu nie pijemy, tylko smarujemy!
O działaniu spirytusu na wirusy mówił wirusolog, dr Włodzimierz Guc w programie #Jedziemy na antenie TVP 1. - 70 procentowy alkohol służy do inaktywacji wirusa na powierzchniach - mówi wirusolog dr Włodzimierz Gut. Taka zawartość alkoholu jest ponoć najskuteczniejsza do tego celu, bo "rozkłada to, co powinna", ale nie doprowadza do ścinania się białka. - 96 proc. jest za mocny, a 45. proc. za słaby - dodaje dr. Włodzimierz Gut. Wirusolog zaznacza, że spirytus nie spełni swej roli, jeśli zostanie "wlany do żołądka".
