Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki świąteczne - najlepszy przepis. Jak długo piec pierniki na Boże Narodzenie?

Michał Sierek
Michał Sierek
Przepis na pierniczki świąteczne. Sprawdź jak dobrze przygotować ciasto i jak długo piec
Przepis na pierniczki świąteczne. Sprawdź jak dobrze przygotować ciasto i jak długo piec Pixabay
Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne, które upieczone teraz zachowają smak do świąt Bożego Narodzenia. Będziesz je mógł spokojnie przechowywać również przez kolejne miesiące. Jak przygotować ciasto, jak długo piec pierniczki i jak je później przechowywać? O tym dowiesz się poniżej. Zaczynamy!

Smaki Kujaw i Pomorza - odcinek świąteczny

Mamy dla Was bardzo dobry przepis na pierniczki świąteczne. Oto, czego będziecie potrzebować do ich przygotowania.

Przepis na pierniczki świąteczne - składniki

Do przygotowania pysznych świątecznych pierników będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2,5 szklanki pszennej mąki
  • 90 g masła
  • 70 ml miodu
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: pół łyżeczki otartej skórki pomarańczy

Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki (możesz też je schłodzić, będzie się lepiej wałkować). Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej miodu.

Pyszne pierniczki na Boże Narodzenie - sposób przygotowania

Masło, miód i cukier puder włóż razem do garnka i podgrzej na niewielkim ogniu. Mieszaj często, aż masło i cukier się rozpuszczą. Teraz musisz poczekać, aż wszystko ostygnie.

Do miski wsyp pozostałe składniki: mąkę, sodę, przyprawę, skórkę pomarańczy i dodaj jajko, przelej wystudzoną zawartość z garnka i wymieszaj. Teraz czas na wyrobienie ciasta. Zadbaj o odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto będzie za miękkie, dodaj nieco więcej mąki (możesz też je schłodzić, będzie się lepiej wałkować). Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej miodu.

Pierniczki na święta, najlepszy przepis
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto. Pierniczki z tego przepisu powinny mieć około 3 mm grubości przed wstawieniem do piekarnika Pixabay

Pieczemy pierniki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Stół podsyp mąką i rozwałkuj ciasto. Pierniczki z tego przepisu powinny mieć około 3 mm grubości przed wstawieniem do piekarnika - więc na taką grubość wałkujemy masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i na niej układaj wycięte foremką pierniczki. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 8-10 minut. Jeśli zdecydujesz się na grubsze ciasto - weź to pod uwagę ustawiając czas pieczenia. Obserwuj pierniki w piekarniku - patrz, jak zmieniają kolor i nie pozwól, by zbyt mocno się spiekły, bo będą gorzkie.

Jak przechowywać?

Upieczone pierniki zostaw do wystygnięcia. Teraz możesz przechowywać je wiele miesięcy i na pewno będą dobre. Pamiętaj, by robić to w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli pieczesz pierniki na długo przed Świętami Bożego Narodzenia, zostaw dekorowanie na później - najlepiej na kilka dni przed świętami.

Jeśli chcesz, by Twoje pierniczki zrobiły się bardziej miękkie zostaw je przed zdobieniem w pomieszczeniu, w którym jest duża wilgoć.

Do dekorowania przyda się lukier. Możesz go zrobić na kilka sposobów. Najpierw przesiej cukier puder przez sitko, następnie:

  1. Cukier puder rozrabiamy z białkiem jajka i odrobiną wody - do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest za gęsty - dodaj więcej wody, jeśli za rzadki - dodaj cukru
  2. Cukier puder rozrabiamy z sokiem cytrynowym do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Cukier puder mieszamy z kakao i rozrabiamy z wodą

Przygotujesz ją w prosty sposób: Ryba po grecku - najlepszy przepis na Wigilię.

Dekorowanie

Jeśli chcesz, żeby pierniki były bardziej kolorowe, możesz użyć nie tylko posypki, ale również barwników spożywczych, albo gotowych cukrowych pisaków. Do dekorowania pierników najlepiej nadadzą się np. orzechy włoskie, laskowe, ziemne, rodzynki, posypka czekoladowa, perełki - wybór takich dodatków w sklepach jest dość spory.

Warto wiedzieć: Jeśli chcesz, by Twoje pierniczki zrobiły się bardziej miękkie zostaw je przed zdobieniem w pomieszczeniu, w którym jest duża wilgoć.

POLECAMY

Próbowałeś zrobić średnio wysmażony stek, ale się nie udało? Twoje produkty szybko tracą na świeżości, a przecież schowałeś je do lodówki... Mięso w gulaszu wyszło zbyt twarde, albo nie ma smaku?  Co z tym sosem, dlaczego spływa na dno?! Zwracamy uwagę na błędy, które często zdarza się popełniać w kuchni. Jak ich unikać?Przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo