Pandemia zmienia nasze nawyki żywieniowe. Marnujemy mniej jedzenia
- Co ciekawe, pandemia spowodowała rozwinięcie się trendów, które wcześniej były raczej niszowe, jak życie w stylu zero waste czy chęć bycia samowystarczalnym - mówi dr Jolanta Tkaczyk, ekspertka ds. analiz rynkowych i zachowań konsumenckich z Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. - Oczywiście, wiele osób i wcześniej umiało samodzielnie wypiekać chleb, ale w pandemii nagle zyskali na to czas. Podobnie z zasadą: gotujemy z tego, co aktualnie mamy w domu, bo kolejne wyjście do sklepu mogłoby być niebezpieczne. Z drugiej strony, niestety, przeprosiliśmy się z plastikiem: nagle towarem poszukiwanym stały się foliowe torebki, jednorazowe rękawiczki, które wydawały się nam niezbędne w codziennym życiu. To pokazuje, że kiedy stoimy przed wyborem między zachowaniem proekologicznym a troską o własne bezpieczeństwo i zdrowie, wybieramy to drugie.