
To się dzieje z organizmem po zjedzeniu pizzy!
Ponadto, w pizzy można też znaleźć dużą ilość cukrów prostych. Są one przyczyną zaburzeń gospodarki cukrowej, powodują zmniejszoną wrażliwość komórek na insulinę, co prowadzi do cukrzycy typu II.
Sprawdź wszystkie informacje --->

To się dzieje z organizmem po zjedzeniu pizzy!
Tłuszcze stosowane do produkcji fast foodów to najczęściej utwardzone oleje roślinne, obfitujące w tłuszcze trans, które są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia. To właśnie one przyczyniają się do zapychania tętnic, powstawania miażdżycy i zwiększania ryzyka zawału i chorób serca. Powodują one wzrost tzw. złego cholesterolu LDL we krwi, a spadek dobrego HDL. Przyczyniają się także do powstawania otyłości brzusznej, insulinooporności, niepłodności i nowotworów.
Sprawdź wszystkie informacje --->
Czytaj też:Przejedzenie. Co zrobić, jeśli zjedliśmy za dużo?

To się dzieje z organizmem po zjedzeniu pizzy!
Sól, obecna w ogromnych ilościach w fast foodach, odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie i powstawanie obrzęków. Powoduje nadciśnienie, jest powiązana z kamicą nerkową i rakiem żołądka.
Sprawdź wszystkie informacje --->

To się dzieje z organizmem po zjedzeniu pizzy!
Regularne spożywanie pizzy może też przyczynić się do problemów z cerą, osłabionej koncentracji, niestrawności, zaparć czy nawet alergii pokarmowych i chorób wątroby.
Czytaj też:Takie produkty niszczą wątrobę. Mamy listę, czego warto unikać!