
Włosi rzadko przekraczają liczbę 3 składników na pizzy. Kiedyś wynikało to z biedy, a teraz uważają, że tradycja gra tutaj ogromną rolę.

Przepis przepis na pizzę Pani Gabrieli
Składniki na ciasto:
pół kostki margaryny
5 dag drożdży
szklanka mleka
łyżka cukru
duża szczypta soli
1 jajko
0,5 kg mąki
Dodatki do pizzy wybieramy według naszych upodobań. Czytelniczka proponuje cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki, wybrane mięso, kukurydzę oraz ser.

1. Margarynę umieścić w garnku do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dolać ¾ szklanki mleka.
2. Do ¼ szklanki mleka wrzucić drożdże i cukier – wszystko wymieszać. Przelać do garnka z margaryną i mlekiem. Dodać sól i wrzucić jajko.
3. Mąkę wsypywać stopniowo – najlepiej przez sitko i ugniatać ciasto.

4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną. Smarujemy przecierem pomidorowym z przyprawami, które najbardziej lubimy – idealne do tego będą bazylia i oregano.
5. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, pokrojone pieczarki, paprykę, wybrane mięso oraz kukurydzę. Możemy dodać różne ulubione warzywa. Ser ścieramy na tarce.