
Kawa pobudza, bowiem kofeina, teobramina o teofilina znajdujące się w kawie stymulują centralny układ nerwowy, który działa sprawniej. Przyspieszone zostają procesy myślowe, przyspieszony zostaje przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Dzięki temu zwiększa się pamięć krótkotrwała i czasowo koncentracja. Organizm reaguje w ten sposób już po około 15 minutach po wypiciu kawy i utrzymuje się - w zależności od ilości i jakości wypitej kawy - od 3 do więcej godzin. Stąd, kawa to napój, po który chętnie sięgamy, by pobudzić się do działania. Czym możemy zastąpić kawę, jeśli nie możemy jej pić ze względów zdrowotnych? Oto kilka propozycji...
Zobacz pięć napojów, które uznawane są za najpopularniejsze zamienniki kawy ►►►

Yerba mate
Yerba mate to wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Yerba mate zawiera kofeinę, teobrominę i teofilinę, ale ich zawartość jest różna i zależy od pory roku, w której zbierano roślinę. Yerba mate ponadto przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę nerek oraz układu krążenia.
Zobacz kolejne zamienniki kawy. Dowiedz się, kto nie powinien pić kawy oraz dlaczego nigdy nie wolno popijać kawą leków ►►►

Napar (kawa) z topinamburu
Kawa z topinamburu to napój z prażonych kłączy słonecznika bulwiastego, wzbogacona mniszkiem lekarskim oraz przyprawami. Oprócz działania pobudzającego, to bogate źródło inuiny (dlatego zalecana jest diabetykom).
Kawa z topinamburu zawiera duże ilości witaminy B1 oraz C, żelaza, potasu i krzemu. Po kawę z topinamburu powinny sięgnąć osoby zmagające się z nadwagą - napój jest niskokaloryczny wspomaga odchudzanie organizmu.
Zobacz kolejne zamienniki kawy. Dowiedz się, kto nie powinien pić kawy oraz dlaczego nigdy nie wolno popijać kawą leków ►►►

Kawa z mielonych żołędzi
Kawa ze zmielonych żołędzi ma słodki smak, daje uczucie sytości i ma przyjemny brązowy kolor i korzenny zapach. Chociaż nie ma działania pobudzającego, to po dodaniu do niej korzenia żeń-szenia (a takie mieszanki można kupić), wykazuje działanie energetyzujące.
Ponadto wspiera pracę układu pokarmowego, łagodzi problemy gastryczne i jest bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz potasu i magnezu.
"Żołędziówka" ma właściwości przeciwstresowe i relaksujące.
Potocznie nazywa się ją "kawą partyzantów" - popularność zdobyła bowiem w czasach II wojny światowej, w czasie gdy tradycyjna kawa była niedostępna. Wówczas zbierano żołędzie, suszono je i prażono, mielono i zalewano wrzątkiem.
Zobacz kolejne zamienniki kawy. Dowiedz się, kto nie powinien pić kawy oraz dlaczego nigdy nie wolno popijać kawą leków ►►►