Rak jelita grubego – groźny i złośliwy
Rak jelita grubego to drugi pod względem częstotliwości występowania nowotwór na świecie. Co roku ponad milion osób otrzymuje smutną diagnozę, z czego ponad połowa umiera! Leczenie zwykle obejmuje resekcję jelita, także z wyłonieniem stomi, jak również chemioterapię i radioterapię – szczególnie przy przerzutach.
Jest to proces długotrwały, bolesny i niezwykle nieprzyjemny dla pacjenta. Co więcej, rokowania są niepewne. W Polsce co roku diagnozuje się ok. 20 tysięcy osób, z czego ponad 10 tysięcy umiera. Dlatego tak ważna jest diagnostyka oraz wczesne wykrycie raka jelita grubego.
Rak jelita grubego - czynniki ryzyka
Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka jelita grubego należy:
wiek – powyżej 50. roku życia ryzyko choroby wzrasta,
nadwaga/otyłość,
występowanie innych chorób jelit np. Leśniewskiego-Crohna, nieswoiste zapalenie jelita,
czynniki genetyczne – w rodzinie chorowano na raka,
nadużywanie alkoholu,
palenie papierosów,
dieta bogata w tłuszcze nasycone, czerwone mięso i mało błonnika,
siedzący tryb życia.
Analogicznie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu lekarze i specjaliści zalecają zdrową dietę, aktywność fizyczną, unikanie używek, oraz regularne wykonywanie badań przesiewowych – szczególnie po 50 roku życia. Zaliczyć do nich można kolonoskopię, rezonans magnetyczny, czy endoskopię kapsułkową.
Rak jelita grubego – te objawy powinny cię zaniepokoić
Wczesne wykrycie raka jelita grubego znacząco zwiększa szanse chorego na pełne wyleczenie. Jakie objawy powinny nas skłonić do pilnej wizyty lekarskiej? Listę dolegliwości znajdziesz w naszej galerii.
