Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC 23

Maliny są idealnym, naturalnym lekarstwem w trakcie przeziębienia. Pomagają uporać się również z zapaleniem jamy ustnej czy zapaleniem krtani. Wszystko dzięki ich właściwościom antybakteryjnym i przeciwbólowym.
Syrop z malin - przepis krok po kroku:
Maliny to jedne z najzdrowszych owoców. Są przede wszystkim niskokaloryczne (w 100 g zawierają tylko 35 kcal). Oprócz tego to źródło witaminy C. Osoby z zaburzeniami glikemii – z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością – mogą jeść je bez obaw w rozsądnych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (IG 25).
Syrop z malin warto ubogacić jeżynami, które mają działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne i wzmacniające organizm. Dodatkowo zawierają witaminę A, B i C - one z pewnością pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia.