Oto menu na zły cholesterol. Te produkty pomogą ci zwalczyć cholesterol - zobacz [26.04.23]
Poza charakterystycznym smakiem, orzechy są znane z pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. W ich kontekście najwięcej mówi się o poprawie koncentracji i pamięci.
Niestety, niejednokrotnie zapomina się o ogromnej skuteczności, jaką wykazują się w walce z cholesterolem. Wszystko za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie występują samoczynnie w organizmie. Są jednak kluczowe dla naszego funkcjonowania, dlatego tak ważne jest skuteczne dostarczanie ich w diecie. Tutaj doskonale odnajdą się orzechy, które są bogate w kwasy omega-3, a przy tym bez problemu dostaniemy je w każdym zakątku Polski. Wspomniane tłuszcze zawierają dosłownie każde orzechy, jednak szczególnie mocno polecane są orzechy włoskie.
Stały się one nawet przedmiotem specjalistycznych badań naukowców z Barcelony, którzy analizowali ich wpływ na cholesterol. W eksperymencie udział wzięło 636 osób pomiędzy 63 a 79 wiekiem życia, wśród których aż 67% stanowiły kobiety. Połowa z badanych do swojej codziennej diety miała dołożyć raptem pół szklanki orzechów włoskich. Wyniki badania, po dwóch latach ich jedzenia wskazały, że u uczestników eksperymentu udało się obniżyć poziom złego cholesterolu aż o 8,5%. Ciekawe są jednak wyniki dla poszczególnych płci, bowiem u kobiet poziom cholesterolu spadł tylko o 2,6%, podczas gdy u mężczyzn o 7,9%.
Jakby jednak nie było, orzechy polecane są każdej płci. Dodatkowo spory plus stanowi ich spora różnorodność smakowa, dzięki czemu mogą stać się istotnym elementem każdego rodzaju diety.