
Czego nie chować do lodówki, jeśli chcemy, by dłużej zachowało świeżość? Dlaczego nie dodawać oleju do gotowanego makaronu? Jak dobrze smażyć, by potrawa nie "napiła" się niepotrzebnie zbyt dużej ilości oleju? W tym materiale piszemy o najczęściej popełnianych błędach w kuchni. ▶▶

Spokojnie z tym przewracaniem
Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością masz obawę czy się nie przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.

Olej do gotowanego makaronu?
OK... Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy.

Z lodówki na patelnię? Zły pomysł
Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.