
Jak przyrządzić ogórki małosolne bez zalewy?
Od niedawna hitem stał się przepis, w którym ogórki małosolne przyrządza się bez zalewy i które są gotowe do chrupania już po kilku godzinach. W galerii znajdziesz przepis na takie ogórki. Podajemy listę potrzebnych składników oraz instruujemy krok po kroku, jak przyrządza się ogórki małosolne bez zalewy i słoików.
Oto, czego będziesz potrzebować i instrukcje jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy krok po kroku ►►

Ogórki małosolne bez zalewy. Składniki
Do przyrządzenia potrzebować będziesz:
► 1 kg ogórków gruntowych
► 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej!)
► 5-6 ząbków czosnku
► 1 korzeń chrzanu (8-12 cm),
► pęczek koperku
► 1 łyżka ziaren gorczycy
► 1-2 liście laurowe
► 2 ziarna ziela angielskiego
► liść chrzanu (opcjonalnie)
► woreczek strunowy
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? ►►

Ogórki małosolne bez zalewy - przepis krok po kroku
Umyj ogórki, odetnij końcówki - dzięki temu ogórki nie nabiorą goryczki oraz szybciej ulegną fermentacji. Tak przyrządzone ogórki wrzuć do woreczka strunowego.
Zobacz kolejny krok ►►

Usuń powietrze z woreczka
Pokrój korzeń chrzanu na kawałeczki, a czosnek posiekaj na plastry. Liście laurowe pokrusz, a ziele angielskie i liść chrzanu ugnieć razem. Wszystko dodaj do woreczka strunowego, uprzednio usuwając z niego nadmiar powietrza.
Zobacz kolejny krok ►►