https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Od czasu do czasu warto sobie nawarzyć piwa

Paweł Kęsicki
Amatorskie warzenie piwa jest coraz popularniejsze, ale domowych wytwórców złocistego napoju wciąż jest niewielu. Każdy może spróbować tej niełatwej, acz przyjemnej sztuce.

Amatorskie warzenie piwa jest coraz popularniejsze, ale domowych wytwórców złocistego napoju wciąż jest niewielu. Każdy może spróbować tej niełatwej, acz przyjemnej sztuce.

<!** Image 2 align=right alt="Image 61182" sub="Zestaw do domowej produkcji piwa / Fot. archiwum">- Obecnie piwo warzy około 7-8 tysięcy osób i to grono stale się rozrasta - mówi Ziemowit Fałat z serwisu Browamator, który dostarcza sprzęt i surowce dla domowych piwowarów. - Dobrze zrobione piwo w domu jest piwem prawdziwym, wykonanym zgodnie z klasyczną sztuką piwowarską. W związku z tym coraz trudniej porównać go do współczesnego polskiego piwa przemysłowego.

Dlaczego niektóre osoby decydują się na chałupniczą produkcję piwa? Argumentują to faktem, że dostępne w sklepach piwa to zazwyczaj jasne lagery, które są podobne do siebie w smaku. Ponadto, uważają warzenie piwa za sztukę.

Zjawisko to rozszerzyło się w latach 80. w USA. Powstawało tam coraz więcej małych browarów, skutecznie konkurujących z koncernami produkującymi piwo na skalę przemysłową. Historia zatoczyła więc koło.

<!** reklama left>Zdarza się, że małe browary mogą odnosić wielkie sukcesy. W Holandii popularne jest piwo Hoegaarden. Zaczęło się od tego, że pewien mleczarz zaczął warzyć piwo według receptury sprzed kilkuset lat. W Polsce największy sukces odniósł pomorski rolnik Andrzej Przybyło, który 13 lat temu założył browar Amber. Mimo początkowych niepowodzeń, znalazł niszę, której nie zagospodarowały wielkie koncerny. Teraz ciemny koźlak i niepasteryzowane żywe zdobywają coraz większą popularność, choć nadal ciężko je znaleźć w sklepach.

Do zrobienia swojego pierwszego piwa potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Tzw. zestawy startowe składają się m.in. z fermentora, kapslownicy, kadzi filtracyjnej, a nawet nabieraka do piwa. Ich koszt zależy od modelu. Ceny wahają się od 90 do 500 złotych.

Do tego należy kupić surowce. Do produkcji 20 litrów pilsa potrzebny jest słód (pilzneński i Carapils), chmiel i drożdże. Można je kupić w zestawie za około 40 złotych. Do kupienia są również brew-kity, zawierające ekstrakt słodowy i drożdże. W zależności od rodzaju kosztują od 40 do 80 złotych. Należy pamiętać o innych akcesoriach, jak termometry, kotły czy kapsle. Na rynku dostępne są również poradniki z piwnymi przepisami.

- Gdy wszystko odpowiednio uwarzymy w domu, to otrzymamy smakowite, żywe, w 100% naturalne piwo - zachwala Ziemowit Fałat. - Takiego piwa duże browary w Polsce już nie produkują.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski