Browary Bydgoskie wrócą do życia, a wraz z nimi piwo Bractwo [zdjęcia]

OPRAC.:
Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Nowy browar będzie ulokowany w jednym z poniemieckich schronów na terenie parku przemysłowego. Mazurska Manufaktura
Fantastyczna wiadomość dla tych, którzy darzą sentymentem Browary Bydgoskie i jedno z piw warzonych w Bydgoszczy - Bractwo. Odbudowę marki i przywrócenie piwa na bydgoski rynek zapowiedziała spółka, której prezes jest bydgoszczaninem.

Zobacz wideo: Polacy tyją na potęgę. To wszystko przez koronawirusa

- Bydgoszcz to moje rodzinne miasto, z którym mocno się identyfikuję. To tutaj się urodziłem, wychowałem i mieszkam aż do dzisiaj. Dlatego projekt odbudowy Browarów Bydgoskich, które są ważną częścią lokalnej historii, jest dla mnie szczególnie ważny - podkreśla Jakub Gromek, prezes Mazurskiej Manufaktury S.A.

To właśnie ta spółka planuje uruchomienie w Bydgoszczy Browarów bydgoskich i reaktywację marki Bractwo. Nowa inwestycja powstanie na terenie Parku Przemysłowego w Bydgoszczy… w poniemieckim bunkrze. Browar zostanie uruchomiony jeszcze w tym roku, ale samo piwo Bractwo pojawi się w sprzedaży wcześniej, jeszcze w sezonie wakacyjnym, co oznacza, że początkowo warzone będzie w innym miejscu. Zarówno nowe etykiety, jak i receptura będą nawiązywać do historycznej marki, czerpiąc z niej to, co najlepsze.

To Cię może też zainteresować

- Znaleźliśmy już atrakcyjną lokalizację pod tę inwestycję w Parku Przemysłowym w Bydgoszczy. Nabyliśmy stary bunkier poniemiecki o powierzchni niemal 700 m2. Kupiliśmy też odpowiednią instalację o mocy na poziomie 20 tys. hl/rok, która zostanie sprowadzona z upadłego browaru w Niemczech. Docelowo, rozbudowa Browaru pozwoli na rozwinięcie produkcji na jeszcze większym poziomie – mówi Jakub Gromek.

Mazurska Manufaktura S.A. zakłada, że Browar zostanie uruchomiony na przełomie 3. i 4. kwartału 2021 roku. Odbudowa Browaru oznacza też kilkadziesiąt nowych miejsc pracy dla mieszkańców z regionu.

Piwna rewolucja w Bydgoszczy

- W Polsce od kilku lat trwa rewolucja piwna, w której królują krafty (czyli piwa rzemieślnicze - red.). Dzięki niej rośnie świadomość konsumentów, wybierają oni chętniej dobre, jakościowe produkty. Coraz ciekawszą ofertę mają też browary regionalne. Z drugiej strony rozwija się także lokalny patriotyzm konsumencki, wraca sentyment do dawnych marek. Stąd pomysł na to, by odbudowywać i przywracać dawną świetność kultowym, regionalnym browarom i markom, prezentując produkty w atrakcyjnym zestawieniu ceny do jakości – mówi Jakub Gromek.

Browary Bydgoskie w Bydgoszczy - koniec historii

Browary Bydgoskie zostały one założone w 1858 roku, w 1992 roku zostały sprywatyzowane i przyjęły nazwę „Kujawiak Browary Bydgoskie”. W 2005 roku austriacki koncern Brau Union sprzedał je światowemu gigantowi - Heinekenowi (w Polsce to właściciel Grupy Żywiec). Mimo obietnic rozwoju browar zamknięto, a w 2009 roku obiekty browaru przy ul. Ustronie zburzono - na jego miejscu nie powstało nic.

Przez dłuższy czas bydgoszczanie nie mieli swojego browaru, kultowy "Kujawiak" warzony był w innych browarach, między innymi w Elblągu i sprzedawany w mieście. Teraz jesteśmy jednak w zupełnie innym miejscu - na Osowej Górze powstał Browar Osowa, działa też w naszym mieście browar kontraktowy Rzeka Piwa. Pod Koronowem z kolei rozpoczął warzenie piwa Browar Regionalny Koronowo. Swoje piwo na miejscu przygotowuje "Warzelnia". Piwosze z Bydgoszczy mają już w czym wybierać.

Mazurska Manufaktura - otwiera zamknięte browary

Mazurska Manufaktura S.A. to rodzinna spółka działająca w zabytkowym, ponad 100-letnim Browarze w Szczytnie, specjalizująca się w produkcji mocnych alkoholi kraftowych oraz piwa. Spółka zamierza zbudować silną pozycję producenta alkoholi na rynku lokalnym oraz rozwijać sprzedaż alkoholi w segmencie HoReCa w rejonie Warmii i Mazur oraz Kujaw. Zgodnie z długofalową strategią biznesową, Spółka planuje reaktywację znanych, regionalnych marek piwa, podupadających na początku lat 2000., m.in. w wyniku działalności dużych korporacji.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

y
yacaR

do redaktora... prosze zagladac czasami do STOKR...TKI tam maja BYDGOSKIE

y
yacaR

slabe przygotowanie badz wiedza p.redaktora !

ja od paru lat pije BYDGOSKIE , KUJAWSKIE i czasami BRACTWO KURKOWE (jak sie trafi) z browaru KRAJAN. receptury i smak dawnego browaru bydgoskiego.

Dodaj ogłoszenie