To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 19.05
W wyniku działań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonych poniżej partiach kwasów chlebowych oznakowanych jako produkty bezglutenowe (GLUTEN FREE).
Spożycie tych produktów przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Producent: A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask
Producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanych produktów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów z obrotu.
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg)
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
